Ankarcrona: "Aldrig haft ett bättre lag"

Henrik Ankarcrona noterade något mer än de vanliga artighetsfraserna efter segern i Aachen i juli.

Respekt, beundran och några stänk fruktan.

Jag tror att om jag och mina tidigare kollegor sätter oss ned kommer vi fram till att Sverige aldrig haft ett bättre lag, säger han.

20 augusti 2019 05:40

Förbundskaptenen är fullt medveten om sportens alla om och men, som det där lätta trycket från en hov som får en bom att plötsligt falla. Eller det extra språnget som kostar någon sekund – ibland skillnaden mellan guld och silver, som i VM i höstas när USA var snabbare i den avgörande omhoppningen.

Men varför hymla?

Kvartetten Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann och Fredrik Jönsson är kvar sedan VM.

"Självklart vi ska stå överst"

Ett år äldre, ett år med mer samlad erfarenhet och på fyra hästar som samtliga höjt sin kapacitet och visat strålande form. Hopplaget är i Kralingse Bos, ett naturskönt område mitt i Rotterdam, för att försöka ta Sveriges första kollektiva EM-guld.

Allt annat snack vore falsk blygsamhet.

Jag vill nog påstå att vi i modern tid inte haft ett så starkt lag. Ser man till erfarenhet och kvaliteten på hästarna och formen har vi inte haft ett bättre lag, säger Ankarcrona.

Och fortsätter:

Folk frågar efter målsättning och det är självklart att vi ska stå överst. Jag har svårt att tro att ryttarna åker härifrån nöjda om det inte är med en guldmedalj. Vi var bästa europeiska lag förra året i VM, vi har kanske All In (Fredricson red Christian K i VM) nu som är en exceptionell mästerskapshäst.
Det kan förstås gå åt olika håll, men vi stressas inte av det, snarare taggas vi.

Imponerade i Aachen

Olika lagkonstellationer har radat upp framgångar i Nations Cup i sommar, men segern i nationshoppningen i Aachen imponerade mest på konkurrenterna.

Det var kanske det häftigaste i Aachen, att det var en annan nivå på gratulationerna. Det slog mig mest. Fler än vi är favorittippade här, men djungeltrumman har gått efter sommaren, säger Ankarcrona.

Alla vill tillhöra ett vinnande lag – och att få Jönsson, Baryard Johnsson, von Eckermann och Fredricson att vika en vecka åt EM var inget problem.

Jag lovar att alla grand slam, alla prispengar i världen i slutändan inte slår ett lagguld. Det är det man blir ihågkommen för, inte för alla prispengar man ridit in i karriären. En sådan merit försvinner aldrig. Det är inskrivet i historieböckerna och något otroligt mäktigt, säger Ankarcrona.

Laghoppningen och det första individuella kvalet börjar på onsdag. Samtliga hästar klarade veterinärbesiktningen.

Spika startordning

För Ankarcrona återstår att spika startordningen.

Nu har jag samma ryttare och nästan samma hästar (Fredricson rider med största sannolikhet All In), så jag tror att startordningen kommer att vara väldigt lik den i VM, om inte identisk. Jag har en startordning i tidshoppningen första dagen och den kan jag sedan ändra inbördes till nästa omgång, säger Ankarcrona.

Om förbundskaptenen håller sig till VM-konceptet inleder Jönsson, följd av Baryard Johnsson, von Eckermann och Fredricson varpå Jönsson och von Eckermann byter plats.

Peder är trygg i att rida sist och Malin har varit tvåa de senaste åren. Det är nog Fredrik och Henrik jag kommer att leka lite med. Jag har min bild klar för mig men vill prata med ryttarna, säger förbundskaptenen.
Fakta: Tävlingsprogrammet i EM i Rotterdam

Grenar: Hoppning, dressyr och paradressyr.

Svenska deltagare: Hoppning: Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson, Fredrik Jönsson och Henrik von Eckermann (reserv på plats Evelina Tovek). Dressyr: Patrik Kittel, Therese Nilshagen, Juliette Ramel och Antonia Ramel. Paradressyr: Felicia Grimmenhag, Louise Etzner Jacobsson, Anita Johnsson och Lena Malmström.

Program, hoppning:

Onsdag: Tidshoppning. Ekipagens fel räknas om till tid vilket gör att alla ryttare får ett tidsresultat. Efter avslutad klass räknas respektive ekipages tid om till poäng där ekipaget med snabbast tid får 0 fel. Resultatet i klassen räknas både individuellt och för laget.

Torsdag: Omgång två avgörs. Ekipagens fel i den här klassen läggs till resultatet från onsdagens omgång. Även här räknas resultatet både individuellt och för laget.

Fredag: Omgång tre – som också är den sista och avgörande lagomgången – avgörs. Antal fel i klassen läggs till tidigare resultat. Det lag med minst antal sammanlagda fel efter de tre omgångarna vinner. Om topplagen är likaplacerade blir det omhoppning om medaljerna, alla lagryttarna deltar. Klassen är också det tredje och sista individuella kvalet.

Söndag: Individuell final. Ekipagen tar med sig felen från kvalomgångarna till finalen. Finalen avgörs i två omgångar. De 25 bäst placerade ryttarna efter veckans tre tidigare omgångar får starta i den första finalomgången. I den andra finalomgången får de tolv bästa sammanlagt starta. Vid lika antal fel bland de bäst placerade ryttarna blir det omhoppning om medaljerna

Program, dressyren:

Tisdag: Lagtävlingen, som inleddes på måndagen, avgörs. De två återstående av de fyra lagryttarna rider, men bara de tre bästa resultaten räknas. Laget med högst sammanlagd procent vinner EM-guld.

Torsdag: Grand prix special. De 30 bästa individuellt efter lagtävlingen startar.

Lördag: Grand prix kür. De 15 bästa efter grand prix special får starta. I båda de individuella klasserna börjar ekipagen om från noll.

Program, paradressyr:

Ryttarna delas in i grupper som kallas grader.

Onsdag och torsdag: Den första individuella klassen avgörs. EM-medaljer delas ut till de tre främst placerade i samtliga fem grader.

Fredag och lördag: Lagtävlingen – där de tre bästa resultaten räknas – avgörs.

Söndag: Den andra individuella klassen kür, där ryttarna rider till musik, avgörs i samtliga fem grader. De åtta bästa i varje grad efter den första individuella klassen får starta.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Skiöld/TT