Ryska strålningsmätare stängdes av efter smäll

Fyra ryska sensorer som mäter radioaktiv strålning i atmosfären slutade sända data bara dagar efter explosionen i Archangelsk.

Analytiker sätter frågetecken för en rad underliga sammanträffanden.

19 augusti 2019 23:43

Uppgifterna kommer från chefen för CTBTO, en organisation som sköter ett globalt nätverk av sensorer som mäter strålning. Enskilda länder hanterar sina egna sensorer, men rapporterar in data till CTBTO:s högkvarter i Wien.

De två sensorstationerna, Dubna och Kirov, är de två som ligger närmast platsen för explosionen den 8 augusti. Den 10 augusti slutade de sända, och ryska myndigheter uppgav för CTBTO att de hade "kommunikations- och nätverksproblem".

CTBTO-chefen har twittrat en simulation av hur rökplymen från explosionen beräknas ha rört sig – och den visar att den bör ha nått Dubna den 10 augusti och Kirov den 11 augusti.

Jag ser det här som ett underligt sammanträffande, säger Daryl Kimball, chef för den amerikanska tankesmedjan Arms Control Association.

Tre dagar därefter, den 13 augusti, slutade ytterligare två stationer fungera. Simulationen visade att rökplymen bör ha nått en av dem, Zalesovo i Sibirien, just den 13 augusti.

Det ryska försvarsdepartementet har hittills inte kommenterat uppgifterna.

Explosionen inträffade på en militär testanläggning. Det ryska statliga kärnkraftsorganet Rosatom har uppgett att den skedde under ett test av en raketmotor och att fem av deras anställda miste livet.

Ryska myndigheter har uppgett att strålningen höjts efter explosionen – men varför, och hur mycket, är oklart. President Vladimir Putin uppgav på måndagen att strålningen inte utgör något hot.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters