Trots oron – har gått bra

Vissa avdelningar på Västerviks sjukhus har färre vårdplatser under sommaren. Trots att man i maj uttryckte en viss oro inför sommaren, verkar det som att det hittills har gått relativt bra.

2 augusti 2019 07:00

I våras rapporterade vi om att Västerviks sjukhus i år har 20 vårdplatser färre än vanligt under sommarmånaderna. Då var det framförallt förlossningen, BB och gyn som var de avdelningar man hade störst utmaning att kunna täcka under sommaren. Idag är läget på kvinnokliniken lugnt, enligt dess verksamhetschef Lena Arvidsson. Hon säger att det antal vårdplatser man normalt sett har finns kvar under sommaren, men att platserna är förlagda på kirurgavdelningen. Detta beror på att man behövt få ihop bemanning så det ska räcka till förlossningen, men det har inte orsakat problem, förklarar Lena. Hon menar på att man märkt av en lägre belastning då man inte har några inbokade operationer som man annars brukar, men att förlossningarna kan variera. Verksamheten verkar rulla på som vanligt.

– Det har fungerat bra. Vi har inte behövt hänvisa till andra ställen, säger Lena och fortsätter:

– Alla jobbar för att det ska gå runt.

Just kirurgen var ett område som förlorade vårdplatser. Johan Svensson är verksamhetschef på kirurgkliniken:

– Det har gått upp och ner. Vissa perioder har varit bra, medan vi andra perioder har fått patienter utlokaliserade på andra avdelningar.

Johan märker av en högre akut belastning i och med att Västervik är en turiststad, och han säger att det här leder till en ökad väntetid som man får ta igen under hösten. Samtidigt menar Johan att sommarens situation varken är ny eller oväntad:

– Det är såhär varje sommar, så det är inget konstigt, säger han.

Johan tycker att sommaren utifrån de förutsättningar man haft har gått bra hittills.

Jacob Hoffsten jobbar som sjuksköterska på sjukhuset, och är facklig företrädare. Han menar att läget varierar mellan avdelningarna, och att såkallade "satellitpatienter" alltid är lite av en kompromiss.

– Sommaren är en prövningens tid för vården, säger Jacob, men tillägger att rondandet har fungerat bra där patienter varit förlagda på andra avdelningar.

Vikarierande sjukhuschef Hjalmar Åselius menar att man totalt sett har fler vårdplatser på sjukhuset den här sommaren än i fjol. Hans uppfattning är att det har fungerat bra hittills och att man inte haft någon brist på vårdplatser ur ett sjukhusperspektiv.

– Vi är priviligerade jämfört med andra sjukhus i Sverige. Man läser att det är kris men så har det inte varit här, säger Hjalmar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ellinor Ljung

Ämnen du kan följa