Algernas tid är kommen

Algerna blommar på i vattnet och detta medför en del risker för den som tänker svalka sig i sommarvärmen.

26 juli 2019 07:00

Tänk dig en varm sommardag när det enda som står på agendan är sol och bad, men att när du kommer fram till ditt smultronställe så märker du ett konstigt mönster på vattnet. En person som råkat ut för just detta är Bo Stenhammar från Loftahammar.– Jag har badat i Källvik i 65 år och aldrig tidigare sett en sådan koncentration av algblomning, jag har inte kunnat bada där under flera dagar, säger Bo Stenhammar.

Något som är nytt för Källvik, menar Bo, är att den blågröna typen av alger fått ökad blomning, den typ som är mest farlig. Han har en teori om vad den ökade algblomningen kommer ifrån:

– Det måste ha att göra med all övergödning av Östersjön och den pågående klimatkrisen.

Någon som motsäger Bo Stenhammars teori är Maya Milltell från Informationscentralen för Egentliga Östersjön. Hon menar att det inte finns statistik över att algblomningen har stegrat över tid. Däremot kan ett varmare vatten bidra till algblomningen samtidigt som att Östersjöns höga nivåer av fosfor gynnar cyanobakterierna, de bakterier som man ser vid en ytlig algblomning.

Information för egentliga Östersjön har en del tips på vad man ska tänka på vid algblomning. Bland annat är det en god idé att se till att man har klar sikt till bottnen när man står till knähöjd i vattnet och att man undviker att bada om ytan har en tydlig grön, blå, gul, orange eller brun hinna över sig. Badar man i vatten som har en tydlig algblomning finns det risk för att få algförgiftning, vilket kan medföra kroppsutslag och/eller magsjuka.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Robert Preusse