Kineser på besök – ska lockas till Småland

Under torsdagen och fredagen gästades kommunen av en grupp kinesiska researrangörer som vill locka fler kineser till Sverige och i synnerhet till Småland.

10 maj 2019 18:00

– Sverige har blivit en populär destination för kineser. På tio år har intresset för att resa till Sverige fördubblats, säger Wang Zhi som är ansvarig för ”Småland China Support”.

– Vårt arbete finansieras av Region Kalmar, Region Kronoberg och Linnéuniversitetet. Syftet är bland annat att rekrytera studenter till Småland, skapa affärsmöjligheter och gynna besöksnäringen, berättar han.

Tidigare under veckan har gruppen besökt flera andra platser i Småland – som Älmhult, Öland och glasriket.

– Under vistelsen här i Västervik har vi förstås särskilt lyft fram skärgården som är exotisk för besökare från Kina, säger Jakob Franzén, turismansvarig på Västervik Framåt.

De researrangörer som nu besöker Småland är ute efter att organisera resor som kan erbjuda mer av natur- och kulturupplevelser, förklarar Wang Zhi.

– Man vill inte bara bussas runt från en sevärdhet till en annan.

Enligt Wang Zhi är skolresor till Skandinaiven under sommarmånaderna något som blir alltmer efterfrågat.

– Man vill att barnen ska lära sig mer om världen utanför Kina, och den här typen av resor blir ett värdefullt avbrott för kinesiska barn som ofta har höga krav på sig i skolan.

Nan Ding, från resebyrån Wasa Nordic Management AB, berättar om en överraskning under Västerviksvistelsen som hon sent ska glömma. Den inträffade under torsdagens rundvisning på stadshotellet, där de skulle övernatta.

– Vi visades runt i lokalerna och när vi kom in i bröllopssviten insåg vi att den var upptagen. I sängen låg ett bröllopspar i morgonrockar. Men det var en show som de hade iscensatt för oss. Det visade sig vara personal från hotellet, säger hon och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Gometz

Ämnen du kan följa