Hon har inrett hemmet som ett hotell

För Charlotte Josefsson är inredning en kär hobby. Med smarta och stilsäkra lösningar ger hon huset vid Kinda kanal i Hjulsbro en exklusiv känsla.

4 maj 2019 14:00

Hotellrum är Charlottes främsta källa till inspiration. Det ombonade, varma och lite lyxiga.

Sovrummet är det första rum vi kommer in i, i parhuset på Tråddragarevägen i Hjulsbro, och känslan är just precis sådan – här vill man stanna, gärna med en bra bok eller en långfilm på tv.

Väggarna har Charlotte och sambon Joakim målat matt mörkgrå blandad med mycket gult så att färgen mer upplevs som brun. Sänggaveln är målad i samma kulör och på varje sida hänger en naken glödlampa och sprider ett varmt sken.

Sängen är bäddad i jordfärger med ett puderrosa överkast och för fönstren hänger tunga gardiner som täcker hela väggen. Över sängen vajar i sin tur en cool lampa. Den är gjord av hopsydd papp på något sätt, och liknar nästan ett oformligt moln som glider omkring strax under taket.

I andra delen av rummet har Charlotte byggt en superlyxig garderob. Det är skåp från golv till tak i en u-form och allt, såväl dörrar som stommar, är målat i brunt. På golvet ligger förstås en tjock, ljus heltäckningsmatta.

Ja, här vill man checka in.

– Jag kan lägga flera dagar på att hitta rätt boende när vi ska ut och resa. Det perfekta hotellrummet ger mig otroligt många bra idéer, säger Charlotte.

Hon visar in i ytterligare två rum med extra allt.

Först barnkammaren som tillhör Stella, 2,5 år. Här gäller more is more, som sagt. Grå väggar och mörkt trägolv och därtill en dröm av fluff och mys i rosa toner. Sänghimmel, koja med kuddar och mängder av gosedjur.

Nästa rum är för övernattande gäster. Även här går färgskalan i grått och byrån, hyllorna och klädkrokarna är målade i samma färg som väggarna. Golvet täcks av en tjock heltäckningsmatta á la trivsamt hotellrum.

Vi går upp en trappa. Det är här Charlotte och familjen trivs allra bäst. Hela våningen är i själva verket ett enda stort öppet rum som börjar med köket. När Charlotte och Joakim flyttade in för åtta år sedan såg det helt annorlunda ut.

– Köket var igenbyggt men vi slog ut väggarna åt två håll, säger Charlotte. Först inredde vi köket i svart och högblankt vitt, men nu har vi lackat om allt i matt svart.

Det funkar fint eftersom ljuset flödar in från fönster i flera vädersträck. Köket fortsätter över i matplatsen och ett stort runt bord med betongskiva. Underredet har Charlotte designat själv och låtit sin sambos bror svetsa.

Runt det stora bordet står sex sköna fåtöljer och en barnstol till Stella.

– Vi satt och käkade frukost på ett hotell i Stockholm där de hade ett runt bord med fåtöljer istället för vanliga stolar. Så fort vi kom hem var produktionen igång, säger Charlotte.

Från matplatsen svänger vi 90 grader mot soffan och tv:n. Längs hela främre hussidan löper stora fönster och vardagsrumsdelen är öppen upp till taknocken.

Till den grå soffan har Charlotte parat ett bord helt i glas, såväl skiva som ben, och till det en gammal fåtölj i brunt skinn. Den fluffiga mattan, som förstås får stort utrymme tack vare att bordet är i glas, minner till färgen om ytan på en sjö i hårt väder.

På bordet har Charlotte gjort en stilfull installation med en marmorskiva, en fyrarmad ljusstake i silver, några vackra askar och en vas med en spirande mini-ek och en med en kvist av murgröna. Vilket hotell kan matcha det?

– Inredning är en hobby som jag verkligen gillar, säger Charlotte. Min stil har ändrats med tiden och det har tagit flera år för mig att hitta rätt. Ser jag en sak jag vill ha så kan jag surfa ihjäl mig för att hitta något liknande. Ofta finns det billigare varianter eller så kan man göra något själv. Man får inte vara rädd för att ta hjälp av hantverkskunniga vänner.

Charlottes stil drar åt det industriella hållet med inslagen av svetsade bordsben och räcken i trappan bland annat. Och inte minst bordsskiva och handfat i betong. Detta mjukas upp av jordfärger och mycket gröna växter.

– Växter är trevligt och jag gillar när de får ta plats. Det ger en varm och mysig känsla. Jag tycker inte om tomma ytor, men det får ändå inte bli plottrigt.

En stege i mörkt trä leder upp till ett stort loft ovanför köket och matplatsen. Här finns utrymme för såväl kontor som gästrum, men än så länge har Charlotte inte stött på något hotellrum som gett henne rätt inspiration.

Nästa projekt är att bygga elementskydd till alla synliga radiatorer i huset.

Var har du sett dem?

– (Skratt) På ett hotell i Köpenhamn. Mycket snygga!

Här bor:

Charlotte Josefsson, 36 år, Joakim Linder, 41, och Stella 2,5, samt katterna Lilla och Hittis.

Charlotte studerar till strategisk inköpare och driver eget företag och Joakim är egen företagare i IT-branschen. Stella går på dagis.

Det 140 kvadratmeter stora parhuset är byggt 1990 och består av två våningar med loft.

Charlotte tipsar om stilen: Egentligen har vi inte en renodlad stil, jag gillar att kombinera olika stilar för att skapa ett personligt hem. Vill nog påstå att vi har ett skandinaviskt hem med inslag av art deco, industriellt, modern retro och med en gnutta tidlös stil. Och därtill stora gröna växter. Var inte rädd för att prova att göra saker själv, som att måla om till exempel. Blanda gärna gammalt och nytt. Det är inte exklusiva saker jag vill åt, utan en särskild stil.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Lindén