"Det är olika tider i princip varje dag"

Monika Johansson bor i Rimforsa och jobbar som gymnasielärare i Vimmerby. Hon om någon vet hur det är att pendla på Stångådalsbanan. Det har hon gjort sedan 1994 och det har varit en hel del tåg- och busskrångel genom åren.

17 april 2019 20:00

– Ja, det kan man minst sagt säga. Det har fungerat bra när det har fungerat, men så har det varit en hel del krångel, så att vi tre som jobbar som lärare på gymnasiet i Vimmerby och pendlar mellan Rimforsa och Vimmerby fram och tillbaka skulle lätt kunna göra en film om våra vedermödor, säger Monika Johansson.

Efter att Monika Johansson efter fem års utbildning på lärarhögskolan i Linköping flyttade hon till Rimforsa 1989.

– Jag har varje sommar varit på mina föräldrars sommarställe i Sonebo, utanför Rimforsa, så att flytta till Rimforsa kändes helt naturligt för mig. I fem år pendlade jag till mitt lärarjobb i Linköping. Jag föredrog att åka buss, tåg åkte jag väldigt sparsamt.

Flera av Monikas kurskamrater hade fått jobb på gymnasiet i Vimmerby.

– De talade så väl om gymnasiet i Vimmerby som hade en lugn och bra stämning. Det skulle passa mig bra. Jag sökte dit och fick jobb. Jag började i augusti 1999, säger Monika Johansson.

Nu blev det att pendla söderut för Monika. Från Rimforsa till Vimmerby.

– Jag åker från Rimforsa varje morgon från måndag till fredag 06.05. Från Vimmerby är det olika tider i princip varje dag. Första åren gick det ett tåg 16.15, det passade mig perfekt. På senare år har de tagit bort den avgången som har ersatts med en timme tidigare, det tåget hinner jag inte med och ett 18.15, som innebär att jag får vänta. Det var på det stora hela bättre pendlingsavgångar när jag började i Vimmerby.

Under de nära 25 års resande för Monika har det varit en hel del inställda eller försenade avgångar.

– Det har gått i perioder. Tågen har varit försenade en timme eller mer. Det är lika illa när man ska till jobbet som att åka därifrån. När tåget ersätts med buss från Vimmerby är det alltid förseningar och det kan handla om timmar. Det är bättre från Rimforsa när det gäller buss, säger Monika Johansson.

– Jag och mina resekamrater står på stationen i Rimforsa. Tåget är försenat, inget utrop sker. Till slut får vi se en ersättningsbuss för tåg. Men den kör inte fram till stationen, utan stannar ute vid riksvägen. Just när vi ska kliva på bussen lägger motorn av. En tågvärd hoppar ur och säger att hon inte kan säga när en ersättningsbuss kommer för ersättningsbussen.

En annan gång står pendlarna och väntar på tåget när det ropas ut att tåget är försenat. Senare meddelas att tåget är inställt och att en buss ska komma.

– Men ett ytterligare utrop meddelar att det varken kommer buss eller tåg. Vi uppmanas att ta nästa tåg som kommer tre timmar senare, säger Monika Johansson och fortsätter:

– Vid flera tillfällen har det inte funnits någon värme i vagnarna. En gång blev jag uppmanad att sätta mig i den bakre vagnen, där fungerar värmen.

Monika säger att det är väldigt viktigt att man satsar på både Stångådalsbanan och Tjustbanan.

– Det får bara inte hända att banorna läggs ner. Då kan jag och flera med mig inte jobba kvar I Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars-Göran Bexell