Uknaborna håller sig i gång med Idas hjälp

Det flåsas och skrattas varje vecka i Ukna gympasal, inte minst när Ida Jansson har seniorträning med ett tiotal taggade deltagare.

15 januari 2019 08:00

Seniorträningen startade för fem år sedan och lockar varje vecka ett tiotal personer, men det finns plats för fler, om någon som läser detta blir sugen på att vara med.

Ledare för seniorträningen är lantbrukaren och personliga tränaren Ida Jansson från Stora Målen utanför Ukna. Hon tar sig an sin uppgift med såväl humor som entusiasm. Hennes smittande skratt hörs ganska ofta.

Även deltagarna skrattar mycket. Det märks att de har kul under träningen, även om den förstås också är jobbig.

– Det är det roligaste som händer i veckan här, Idas gympa, säger Hans Jacobsson, en av deltagarna.

Han uppskattar att det är en träning som är inriktad på balans och rörlighet, inte "en massa hopp och spring", som han säger.

– Det är väldigt bra för oss som är lite äldre och stela i kropparna. Jag tror vi alla kan säga att vår balans har blivit otroligt mycket bättre på de här åren vi har hållit på nu.

Ida Jansson har även träning för alla åldersgrupper, två gånger i veckan, plus en mammaträning, som framöver kommer att ligga på måndagsförmiddagarna, innan seniorträningen.

På lördagar är det bonnaträning hemma på gården Stora Målen.

– Det kör vi året runt, så det är kläder efter väder som gäller, säger Ida.

Vad ska man tänka på, om man är lite äldre och vill börja träna?

– Om man inte har någon koll, är det bättre att ta hjälp av någon och börja försiktigt. Lyssna på kroppen.

Till seniorträningarna i Ukna krävs ingen föranmälan, utan det är bara att dyka upp. Det går att anpassa träningen till det man kan eller vill göra, om man har ont någonstans, till exempel.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingrid Johansson-Hjortvid