Gympa lockar långväga motionärer

I Edsbruk har man haft samma gympaledare i 37 år. Hon drar fortfarande ett stort antal deltagare, män såväl som kvinnor.

30 april 2018 13:00

Tidigare var det Per-Arne Hellman, Helgenäs, och Margareta "Teta" Gambe, Lilla Björka, som turades om att leda gympan under många år, men numera håller Margareta i den varje gång.

Om Margareta är borta, vilket hon nästan aldrig är, rycker en annan av deltagarna in som ledare under kvällen: Kristina Galvenius från Tryserum.

Kristina åker varje vecka två mil enkel väg för att vara med på gympan i Edsbruk.

– Det är ett bra sätt att komma iväg. Vi är ett gäng som åker, och vi har trevligt på vägen. Sedan passar tiden bra med mitt jobb också, säger hon.

Gympapasset börjar klockan 20, vilket en del tycker är för sent, medan andra tvärtom tycker att det är bra att komma hem lagom tills det är dags att gå och lägga sig. Ursprungligen var tanken att de som hade småbarn skulle hinna lägga dem först.

En sak som torde vara lite ovanlig med gympan i Edsbruk är att det av de 24 inskrivna deltagarna är ungefär hälften män. En av dem är Gunnar Jansson i Helgenäs.

– Man måste ju träna och hålla sig i form, säger han.

Gunnar har varit med på den här gympan i 17–18 år och är nöjd med upplägget.

– Det är inte så jobbigt, utan medium. Man behöver inte hoppa så mycket. En del av oss badar bastu efteråt. Det hör till, tycker jag.

Många av deltagarna gör som Kristina och åker en bra bit för att vara med.

– De åker ända uppifrån Långrådna och Ukna, berättar Gunnar.

En del kommer, som han, från Helgenäs, eller från Djursnäs. Närmast är det förstås för dem i Edsbruk, men därifrån kommer det inte så många.

Vad är då hemligheten, som gör att så många möter upp på gympan i Edsbruk, och stannar kvar i år efter år?

Kanske ligger en del av förklaringen i att programmet inte är särskilt komplicerat. Det har varit samma program, inspirerat av Friskis & Svettis, länge nu. Musiken byts inte heller ut särskilt ofta, så den är välbekant för deltagarna.

Formellt sett är Margareta ledaren, men hon konstaterar att alla kan programmet. De bara vill att hon ska stå där i mitten och visa ändå, som hon alltid har gjort. Sedan är det tämligen fritt, hur de väljer att utföra rörelserna:

– Alla gör precis som de vill, och så står jag i mitten och gör på mitt sätt, skrattar Margareta.

Om några som läser detta blir sugna på att vara med, finns det plats för fler.

– Vi har varit över 30 ibland, säger Margareta.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingrid Johansson-Hjortvid