Massiv algblomning i Kvännarsjön

Just nu pågår algblomning för fullt i Kvännarsjön i Västervik. Hundar bör varken dricka vattnet eller bada i sjön, eftersom algerna kan vara giftiga.

8 november 2017 14:00

Christer Hermansson är miljöhandläggare på miljö- och byggnadskontoret i Västervik. Han berättar att förbipasserande vid bryggan vid Alviken noterade att det var stora blå och gröna stråk i vattnet i sjön. Vid inspektion visade det sig att det pågår full algblomning i vattnet.

– Jag har nog inte sett så mycket i sjön någon gång. Men det betyder inte att det aldrig hänt förut, exempelvis kan det nu vara pålandsvind som gör att algerna samlas och syns mer, säger han.

Hur det än är med den saken är blomningen omfattande, berättar han.

– Det kan man se med blotta ögat. Alger finns i alla sjöar men av någon anledning verkar det har tagit fart rejält nu. Det kan bero på flera saker, en varmare årstid kan ha med saken att göra, eller så har sjön nått någon slags triggerpunkt som satt igång det hela.

I dagsläget vet man inte vilken slags alger det handlar om, det kan bara avgöras med hjälp av vidare undersökningar med mikroskop, bland annat.

– Det handlar om cyanobakterier men vi vet inte nu om algerna är giftiga. Det allmänna rådet är att hundar och människor inte ska bada i vattnet eller dricka det.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Johansson

Ämnen du kan följa