Karlin: "Har dem att tacka för mycket"

Han kom till Västerviks IK när de låg i division 2 och lämnar sex år senare klubben för SHL. Mattias Karlin har varit med om en otrolig resa i VIK. VT-Sporten slog sig ner med Karlin för att prata minnen, bästa värvningen och om ishockeyns framtid i Västervik.

25 april 2017 18:00

Inne på sitt numera före detta kontor sitter han, Mattias Karlin. Han pratar med sportchefen, och gode vännen, Tomas Lind. I Västerviks IK:s kansli har Karlin tillbringat mängder av timmar.

Men snart är det slut.

På fredag går flyttlasset från Västervik till Mora.

En extremt framgångsrik era i VIK är till ända för Mattias Karlin – och han påbörjar ett nytt kapitel i tränarkarriären.

– När jag kom till Västervik trodde jag inte att det var SHL jag skulle lämna för, om man säger så, säger Mattias Karlin när vi slår oss ned uppe i Hyllan i Plivit Trade-hallen.

Tacksam för tiden i klubben

24 juni 2011 presenterades norrlänningen som ny tränare för Västerviks IK. Laget hade säsongen innan åkt ur Hockeyettan och siktade på att ta sig tillbaka direkt. Karlin anslöt från Hockeyettan-laget Örnsköldsvik.

– Det var det som lockade, att direktiven var att gå upp direkt. Sedan visste jag att hockeyn på den nivån var bättre i söder än i norr, så det kändes inte som ett steg bakåt för mig, säger Karlin.

VIK och Karlin klarade uppgiften – VIK såg till att sejouren i tvåan bara blev ettårig.

– Men det är den säsongen jag har varit minst delaktig i. Truppen var färdig när jag kom och var riktigt stark. Jag hade bara att förvalta, säger Karlin.

När du skrev på för VIK, hur långt framåt blickade du?

– Två-tre år kanske. Definitivt inte sex år. Och om vi inte hade gått upp till ettan direkt kanske jag inte hade fått vara kvar, det vet man inte. Jag är tacksam för att jag har fått vara här så lång tid. Det är ovanligt för tränare, men jag hoppas att detta kan göra att fler klubbar jobbar mer med kontinuitet framöver.

När VIK klev upp på en bra nivå, Hockeyettan, så började Mattias Karlin med att sätta sin egen prägel på laget.

Det innebar exempelvis några ömtåliga beslut.

– Det var flera egna produkter som inte fick kontrakt. Jag märkte ganska snabbt att den rätta mentaliteten saknades i Västervik på flera håll, det fanns ingen tillräcklig vilja att bli bättre. För att få A-laget att bli bättre behövde jag fatta de besluten, säger Mattias Karlin.

– I en perfekt värld har ett lag hundra procent egna produkter, men nu är inte verkligheten så. Jag kan inte ta hänsyn till om någon har en pappa inom föreningen eller liknande, de bästa spelarna ska få spela i laget.

– Klart det var känsligt hos många. Men jag hade bra stöttning från bland annat Tomas Lind som trodde på mitt koncept.

Det är inte många saker som Mattias Karlin ångrar från sin tid i VIK. Han lyfter dock fram en sak.

– Jag känner att jag kunde ha gjort mer på ungdoms- och juniorsidan. Men det var samtidigt svårt att hitta tiden till det, säger han och lägger till:

– Det har varit många unga spelare som har blivit stjälpta inom VIK genom åren. Föräldrar ska absolut stötta, men det ska vara på ett rimligt sätt, och inte genom att få barnen att tro att de är världsbäst bara för att de tillhör toppen i VIK:s ungdomslag. Det finns massor av andra bra spelare utanför Västerviksskylten.

Klivet upp i Hockeyallsvenskan

Under Mattias Karlins ledning har VIK blivit bättre – för varje år. Ett oerhört ovanligt facit.

Jag misstänker att andra klubbar har ryckt i dig en hel del genom åren i VIK?

– Det stämmer. Det var från allsvenskan, både som huvudtränare och assisterande. Jag har dock aldrig haft bråttom till något. Inget har känts som ett bättre alternativ än VIK där jag alltid har trivts otroligt bra. Sedan har jag en familj att ta hänsyn till också.

Säsongen 2014/2015 dök rimliga förhoppningar upp om att faktiskt nå Hockeyallsvenskan. VIK nådde en kvalserie där fyra av sex lag gick upp.

– Då kom lite tankar på det absolut. Vi hade ett bra lag, men saknade bredden som krävs för att nå hela vägen. Det var ändå nyttigt för oss att vara med om det där, det gjorde oss hårdhudade inför säsongen efter, säger Mattias Karlin.

Ja, för i nästkommande säsong vet alla hur det gick. Det var då VIK tog klivet upp i Hockeyallsvenskan för första gången i klubbens historia.

– Vi hade fått behålla en stark stomme i flera år. Samtidigt som vi fick in riktigt bra spelare som till exempel Joakim Thelin, Victor Öhman och Linus Lundin. Sedan är det alltid små marginaler i en kvalserie, men vi fick till det när det behövdes som mest trots en motig start, säger Mattias Karlin.

I alla år har du haft Tomas Lind vid din sida som sportchef. Vad har det betytt?

– Jättemycket. Tomas vet hur jag tänker, och jag vet hur han tänker. Vi har haft ett väldigt bra samarbete och varit överens om spelare i 95 procent av fallen. Det har varit en trygghet för mig att få jobba ihop med Tomas varje säsong. Vi har haft en harmoni oss emellan.

Vilken är den bästa värvningen VIK har gjort under din tid här?

– Sett till betydelse för laget så är det Dan Pettersson. Vi hade fått oerhört goda omdömen om honom. Han uppfyllde allt, och mer därtill. Dan kan styra en hel kedja, tekar grymt bra och har alltid varit väldigt klok för sin ålder.

Mattias Karlin passar samtidigt på att hylla ett koppel med andra pjäser.

– Kärnan som är eller har varit här i tre, fem, sex år. Jag tänker på spelare som Joakim Englund, Emil Georgsson, Joacim Hedblad, Pierre Gustavsson, Erik Gustafsson och Thom Nordin. De har sett till att vi alltid har haft en stark grund att stå på. Och indirekt har de hjälpt mig att nå den nivån jag befinner mig på nu. Jag har dem att tacka för mycket, säger Karlin.

Om vi vänder på det, vilken värvning har varit sämst?

– Om vi kollar på förväntningar och lön, så är det tveklöst Mitch Wahl. Vi fick inte alls ut något av honom, och det var tur att Oskarshamn ville ha tillbaka honom, annars hade han hamnat på läktaren hos oss. Vi försökte länge, hade flera samtal med Mitch, men det lossnade aldrig för honom. Jag tycker snarare att han var bättre i början. Men han hade ju blivit brädad i finska ligan innan, så självförtroendet var väl inte det bästa.

Bättre än sitt CV

På fredag flyttar Mattias Karlin med sin familj från Västervik. Det är med blandade känslor han tar det steget.

– Jag hade inte varit i Västervik i sex år om jag inte trivts bra. Jag har skaffat mig vänner för livet. Så det är en mix av sorgsenhet och glädje jag lämnar för Mora, säger Karlin.

– Samtidigt känner jag att jag var lite på övertid i VIK. Om jag hade gjort en sjunde raka säsong, hade jag definitivt inte gjort en åttonde. Det kändes som rätt läge att flytta på sig nu, och uppdraget jag har framför mig i Mora är grymt spännande.

Många förvånades över att du gick till SHL med bara en allsvensk säsong i bagaget?

– Så kan man se det. Jag känner mig dock redo. Vi tränare är inte annorlunda än spelarna, vi vill vara så högt som möjligt. Mitt cv kanske inte ser så kaxigt ut, men jag är bättre än mitt cv. Jag har lärt mig massor under mina år som tränare, inte minst de sex åren i Västervik.

I Mora kommer Karlin att få fightas med betydligt mindre ekonomiska muskler än de etablerade SHL-giganterna.

– Vi har många miljoner lägre att röra oss med. Men jag är övertygad om att vi får ihop ett slagkraftigt lag ändå. Kommer vi samman starkt som en grupp, så har vi alla chanser att göra bra ifrån oss, säger Mattias.

En sak Örnsköldsvikssonen är stolt över är att han har varit med och fått Västervik att bli en hockeystad på ett helt annat sätt än innan han kom hit.

Tredjeplatsen i Hockeyallsvenskan den gångna säsongen var en stor bedrift, men Karlin manar till lugn hos folket i Västervik inför säsong nummer två på elitnivå.

– Med facit i hand hade det varit optimalt om vi kom åtta i tabellen. Jag hoppas att Västerviksborna har en sund inställning till VIK kommande säsong och inser att det blir svårt att överträffa det vi gjorde, säger Karlin och fortsätter:

– Det är absolut inte omöjligt att komma etta eller tvåa. Men om VIK slutar åtta är det kanonbra gjort. Och det allra viktigaste är att de undviker plats 13 och 14 och etablerar sig i Hockeyallsvenskan.

"Kan lova att fler känner till Västervik nu"

Frågan om det ska byggas en ny arena i Västervik är på många läppar. Mattias Karlin slår ett slag för betydelsen av att det blir verklighet – så snabbt som möjligt.

– Det är ingen hemlighet att det kostar pengar att bedriva ett elitlag. Och det finns statistik på att du måste ha ett publiksnitt på minst 2 000 personer för att överleva i Allsvenskan mer än fem år. Vi kan ta in 2 000 i Plivit Trade-hallen, men då är det så gott som smockfullt samtidigt som många ser riktigt dåligt. Över tid har VIK inte råd att gå miste om viktiga publikintäkter. Den hallen klubben har nu håller medelmåttig på Hockeyettan-nivå, säger han.

– Som jag ser det har kommunen ett jättestort ansvar här. En hall för 3 000-3 500 åskådare vore perfekt. Det är ett måste för att VIK ska hålla sig kvar på den här höga nivån. Det var snack om att det skulle hända grejer om vi hängde kvar den här säsongen. Det var klart att vi gjorde det runt jul, men det är fortfarande helt tyst, säger Mattias Karlin.

– Det kan inte nog betonas hur viktig hockeyn är för Västervik. Den sätter hela staden på kartan. Ta mig själv, innan jag kom till Västervik visste jag inte ens var staden låg innan jag kollade på kartan. Det är likadant bland många i Sverige, men jag kan lova att fler känner till Västervik nu efter hockeyframgångarna.

Vi tar en rundtur med Mattias Karlin i Plivit Trade-hallen, hans hemmaborg under sex säsonger.

Här har han upplevt många fantastiska idrottsögonblick.

Och han har älskat varje sekund av det.

– Jag och familjen vill tacka de personerna som har hjälpt mig under de här åren, utan dem hade det inte varit möjligt. Några personer jag tänker på direkt är Lasse Jörbrink, Tomas Lind och Per Embretsen. Men alla ska ha ett stort tack, de vet vilka de är, avslutar Mattias Karlin.

Karlins drömfemma i VIK Karlins tid i VIK

Målvakt: Jonas Fransson.

Backar: Joakim Englund, Andreas Frisk.

Forwards: Emil Georgsson, Dan Pettersson, Joacim Hedblad.

* Karlin valde sett till betydelsen för klubben.

2011/2012: Avancemang från division 2 till Hockeyettan.

2012/2013: Missade play off med tre poängs marginal.

2013/2014: Nådde play off 1, där Tingsryd vann med 2–1 i matcher.

2014/2015: Nådde kvalserien där VIK kom femma.

2015/2016: Avancemang till Hockeyallsvenskan.

2016/2017: Tredjeplats i Hockeyallsvenskan, missade SHL-kval med liten marginal.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenny Wiis