De gav flyktingar praktik på gårdar

Tio lantbrukare i kommunen har fått ta emot LRF:s hedersutmärkelse för att de tagit emot flyktingar som praktikanter på gårdarna.

15 december 2016 16:00

VT har tidigare berättat om den arbetsmarknadsutbildning i lantbruk som finns på Gamlebygymnasiet, där flyktingar under ett års tid har förkovrat sig inom gröna näringar.

I somras hade de långpraktik ute på olika gårdar i kommunen och det är detta som nu har uppmärksammats av LRF centralt.

– Vi delar ut utmärkelser över hela landet, där det finns pionjärer. Det brukar vara några i varje kommun. Här var det många.

Det säger Mats Bergling, projektledare för LRF:s nationella integrationsprojekt "Landet runt".

Joakim Andersson, ordförande i LRF:s kommungrupp, var den som delade ut utmärkelserna vid en liten ceremoni på Gamlebygymnasiet på torsdagen, där även flyktingeleverna var med.

– Ni kommer att behövas, så svårt som det är att få tag i folk på landsbygden, sa han, och vände sig till de studerande.

Lantbrukarna undrade först hur det skulle gå, när praktikanterna började.

– Jag var tveksam i början. Det kom en kille, som bara pratade arabiska, minns Fredrik Andersson.

Men det blev bra, trots allt, på alla ställen, och de konstaterar att de har lärt sig mycket av varandra. Praktikanterna har många gånger haft en svår resa till sitt nya land.

En del av praktiktiden har fått användas till att prata om sådant som är jobbigt att tänka på.

– Det är futtigt av Europas länder att inte kunna öppna upp och se till att människor inte blir fast i nya flyktingläger. Om vi fördelar ut dem jämnt, skulle det här inte vara något problem, utan en jätteresurs, säger Magnus Svensson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingrid Johansson-Hjortvid