"Vi vill ha posten som ordförande"

Centerpartiet tar över som den ledande kraften i kommunpolitiken igen. Blivande kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij vill dock inte säga något om hur en majoritet kommer att se ut.

10 september 2018 13:09

– Alla dörrar är öppna, de tre allianspartierna har nu 25 mandat mot övriga 24, och en koalition med C och S har 27 mandat mot 22. Det kan förskjutas i sluträkningen. Det är viktigt att bilda en majoritet utan att SD får något inflytande, säger Ingela Nilsson Nachtweij dagen efter den stora valsegern.

Centern gör ett av sina bästa val i Vimmerby kommun och blir största parti enligt valnattens preliminära rösträkning. 28,4 procent av kommuninvånarna har röstat på centern, det är nio procent mer än 2014. I exempelvis Djursdala får partiet egen majoritet med 56 procent.

Nu ligger vägen öppen för att bilda en ny majoritet, men hur är ännu något oklart.

– Vi vill ha posten som ordförande i kommunstyrelsen, men sen får vi se. Vi har utsett en förhandlingsgrupp som börjar sitt arbete direkt, säger hon.

Hon påpekar också att centern inte pekat ut något första alternativ till majoritet. Hon noterar att kristdemokraterna gått fram kraftigt.

– Procentuellt ökar de mer än vad vi gör.

Centern avser att lyfta flera av de aktuella sakfrågorna i kommunpolitiken redan i förhandlingarna om hur en majoritet kan byggas.

Hon pekar bland annat på placeringen av en förskola i VOK-skogen och byggnationen i kvarteret Uven på Kampgatan-Kungsgatan i centrala Vimmerby.

– Det kan komma att ske en del där. Vi är övertygade om att VOK-skogen inte är någon bra placering av en förskola och det finns alternativ. Vi vill heller inte ha någon stor förskola med tio avdelningar. Det går exempelvis att öppna för fler platser i Djursdala, då minskar trycket i stan och vi kan bygga en mindre förskola vid Nosshult, och i dag klarar vi att ge plats inom lagens krav.

– I Uven måste vi få till så många lägenheter som möjligt, och det finns tid att ändra detaljplanen i avvaktan på att den privata tandläkarkliniken avvecklar sin verksamhet.

Centern har efterlyst ett nytt ledarskap. Hur kommer ditt ledarskap att se ut?

– Vi vill involvera fler som delaktiga och vi är ett skitbra gäng. Vi jobbar mycket strategiskt och bollar nästan överdrivet mycket för att utspel och förslag ska var förankrade. Det är också viktigt att oppositionen är inne tidigt, så alla partier ska vara med i budgetberedningen, men sen är det ju majoriteten som lägger budgeten.

– Jag tror också att väljarna förväntar sig mer samarbete och resultat än tjafs om hur det ska ske.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jimmy Karlsson

Ämnen du kan följa