Så ska Centern få till en majoritet

De tre allianspartierna får egen majoritet i fullmäktige efter valet. Men Leif Larsson i Centerns förhandlingsgrupp vill inte säga att en sådan majoritet är Centerns förstahandsalternativ.

10 september 2018 22:00

– Jag vill inte visa på något huvudalternativ, men det är klart att vi kommer att pröva det alternativet. När valresultatet fått sjunka in och onsdagsräkningen är avklarad kommer vi att ta kontakt med alla andra partier utom SD, säger han.

Onsdagsräkningen kan påverka den nu gällande mandatfördelningen i fullmäktige.

– Miljöpartiet är bara sex röster från ett mandat. Det innebär att de skulle kunna komma in i fullmäktige, men i så fall blir det på bekostnad av ett S-mandat, säger Leif Larsson.

De tre allianspartierna: Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna har tillsammans 25 mandat och borde vara ett givet majoritetsalternativ.

– Det är förvånande att alliansen får egen majoritet. Det har vi inte haft på länge, säger han.

Han tror Centerns framgångar bottnar i skolfrågan, men också i mer aktuella frågor som en förskola i VOK-skogen och Aleris i Nybble.

– Det handlar om att människor inte känt sig lyssnade på. Nu gäller det att få till en majoritet som är villig att lyssna, och vi i Centern är ödmjuka inför det uppdraget, säger han.

Hur ska det arbetet gå till?

– Vi ska först analysera vårt eget valresultat och utifrån det jobba vidare och sondera med de övriga partierna. De senaste fyra åren har både S och M varit våra huvudmotståndare. Nu måste vi jobba ihop med en av dem, sen får inte historien styra för mycket. Så vi får se hur sugna de respektive partierna är på att jobba vidare med att styra kommunen tillsammans med oss.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jimmy Karlsson

Ämnen du kan följa