S rasar med nästan 14 procent

Förra valet blev Socialdemokraterna största parti i Vimmerby. Nu har stödet rasat med nästan 14 procent.

10 september 2018 20:00

Det är en dämpad Helen Nilsson (S) som tar emot i Stadshuset på måndagen. Inför valvakan kvällen innan var hon beredd på att partiet skulle få minskat stöd bland väljarna lokalt, men inte att raset skulle bli så stort som 13,7 procent jämfört med valet innan.

– Det var väntat att vi skulle gå bakåt men inte så här. Det har varit lite låg stämning på natten och morgonen, säger Helen Nilsson.

Varför tror du att tappet blev så stort?

– Ja, hur kunde det bli så... Det är inte lätt att få cred när man tar över en kommun med stort underskott och ska försöka vända det. Även om man får en ekonomi i balans så har det varit väldigt tufft på vägen.

– Sen tror jag också att många medborgare har haft svårt att S och M skulle styra tillsammans vilket var lite ovanligt. En del har haft synpunkter på att vi varit två kommunalråd också. Så över hela taget har det varit en tuff period och det får man ju inte som majoritet direkt beröm för. Då är det betydligt lättare att sitta i opposition.

– Men vi har haft ett demokratiskt val och det får vi acceptera, även om jag personligen tycker det är tråkigt.

Helen Nilsson menar att tuffa beslut gällande ekonomin kan vara en bidragande orsak till minskat väljarstöd.

– Vi var ganska medvetna om att vi hade tagit en stor chansning när vi gick tillsammans och dessutom skulle göra ett stålbad med ekonomin. Vi visste att någon kanske skulle få sota för det och det fick vi göra i båda partierna. Nog visste vi att vi skulle gå bakåt, men det blev för mycket och straffet var lite hårt tycker jag.

Vad kunde ni ha gjort annorlunda?

– Vi kunde ha gjort mycket annorlunda. Vi kunde tagit andra beslut men det hade inte hjälpt oss framåt.

Står ni för de beslut som ni tagit under mandatperioden eller är det något du ångrar?

– Så här i efterhand kan man tänka att vi har haft många obekväma avtal som legat och skvalpat och behövt komma upp på bordet. Det är ju aldrig bekvämt, men det har vi gjort ändå och det är jag stolt över.

Ännu är alla röster preliminära och en del valsedlar återstår att räkna innan ett definitivt valresultat finns. Helen Nilsson säger att hon oavsett inte planerar att ge upp politiken.

– Men som det ser ut i dag har vi gått i opposition. Om det förändras eller inte framöver vet inte jag.

Vad innebär det i så fall för dig?

– Jag är första namnet på vår lista och det innebär i så fall att jag går in i en oppositionsroll.

Ser du några möjligheter till samarbete med en centerstyrd majoritet?

– Jag har inte fått någon fråga och jag vill inte svara på det i dag. Det är i så fall ett beslut som min grupp tar och det har vi inte kommit till ännu. Nu måste vi landa i det här först.

Valet 2018

* Socialdemokraterna tappade 13,7 % jämfört med valet 2014

* Partiet ser ut att tappa sex mandat och går från 19 till 13 mandat i fullmäktige

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenn Hultberg

Ämnen du kan följa