Här räknas Vimmerbybornas röster

När klockan slog 20.00 stängdes vallokalerna. Nu påbörjas nästa steg – att göra en första preliminär sammanställning av alla röster.

9 september 2018 22:32

Vimmerby

Förra valet lämnade Vimmerbyborna in 10 314 giltiga röster. I år spås valdeltagandet av en del bli ännu högre. När den sista invånaren hade röstat i plenisalen på söndagskvällen påbörjades arbetet med att sammanställa alla röster.Ett tiotal personer samlades då vid ett stort bord mitt i Plenisalen och började därefter räkna samman kuverten. Alla röstkort räknades i turordning och först ut att sammanställas var valet till riksdagen.

– Det första vi gör är att gå igenom och granska alla röstkort som kommit in för att se att alla röstkort är korrekta, säger valsamordnaren Bengt Westrin.

– Den preliminära sammanräkningen sker här i vallokalen, sedan är det länsstyrelsen som gör den slutliga sammanräkningen, säger Therese Jigsved, som också arbetat med valet i Vimmerby.

Ännu finns inga exakta uppgifter om hur många Vimmerbybor som har röstat. Men att valdeltagandet väntas bli stort, råder inga tvivel om menar Bengt Westrin.

– Valarbetarna upplever att det är väldigt många som har röstat under valdagen och det har även varit väldigt många som har förtidsröstat i år – totalt cirka 4 700 invånare. Det är det mesta jag har varit med om.

Den som valde att rösta när förtidsröstningen drog igång för ungefär tre veckor sedan har haft möjlighet att ändra sig.

– Man kan ångerrösta fram tills vallokalerna stänger på söndagskvällen men det är det väldigt få som har gjort, säger Bengt Westrin.

Sist ut att lägga sin röst i vallokalen i Plenisalen på söndagskvällen var Olliver Ask.

Bestämde du dig i sista sekund?

– Nej, det kan jag inte säga att jag gjorde. Jag bestämde mig tidigare, säger han.

Har det varit ett svårt val?

– Ja, det är alltid lite klurigt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenn Hultberg