Förstagångsvalvakade tillsammans på Fabriken

En delegation från Mukono i Uganda följde tillsammans med lokala ungdomar sin första valvaka tillsammans på Fabriken på söndagskvällen.

9 september 2018 22:37

Det var Peter Knutsson som hade styrt upp aktiviteten där ungdomar som precis börjat intressera sig för valproceduren samt en grupp gäster från Uganda som besökt Vimmerby i veckan tillsammans hade valvaka.

– Vi gör det väldigt avslappnat. Ungdomarna tittar mest fram när det är siffror som presenteras och gästerna från Uganda har ju lite svårt att förstå vad som sägs. Vi försöker förklara och beskriver bland annat partierna genom att ange vilka partier motsvarande lokal politiker i Vimmerby representerar, säger Peter Knutsson.

Bland gästerna från Uganda får vår tidning en pratstund med Bulya Olivia. Hon är överinspektör för skolan i Mukono och fungerar även som koordinator för projektet mellan Vimmerby och Mukono. Tillsammans med politiker och representanter för samhället i Uganda har hon följt valrörelsen i Vimmerby den senaste veckan.

– Det är väldigt storskillnad på hur valet fungerar mellan länderna. I Uganda är det bara på valdagen man kan rösta och lokalerna håller bara öppet från 08.00 till 16.00. I Sverige har vi sett att man kan förtidsrösta och så är lokalerna öppna till klockan 20. Det råder även en väldigt lugn och trygg stämning i vallokalen där en person tar emot alla röster. I Uganda utsätts väljarna för påtryckningar och vid valurnorna står en agent från varje parti för att se att allt går rätt till, säger Bulya Olivia som också är imponerad av att ungdomar får möjlighet att uttrycka sina åsikter till politikerna.

– I Uganda tas inte ungdomarna alls seriöst. Det är stor skillnad.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Strömsten

Ämnen du kan följa