VIK-spelarna stöttas av föreningen

När VIK meddelade sina spelare om att de fick ledigt från söndagens träning hade redan den första rattonykterheten skett. Det är besvärande, anser klubbens informationsansvariga Magnus Nilsson.

3 november 2016 16:00

Det var efter matchen mot AIK som ledningen bestämde sig för att ställa in söndagens träning. Spelarna behövde lite fritid och det meddelade man spelarna om via sms på lördagsförmiddagen. Då hade den första rattonykterheten redan skett.

– Det gör det mer besvärande att man gör såhär med vetskapen om att man ska träna nästa dag, säger Magnus Nilsson, informationsansvarig i VIK.

Fatta beslut

På fredag spelar VIK hemma mot Södertälje SK och efter den matchen räknar Magnus Nilsson med att föreningen ska ha fattat ett beslut om hur de ska gå vidare med spelarna. De två misstänkta spelarna har blivit erbjudna stöd från föreningen som de tagit emot i olika former. Först gör man en grundläggande kartläggning över spelarnas alkoholkonsumtion och om det krävs kan de erbjudas samtal med till exempel psykolog. Spelarna har erbjudits att fortsätta träna med laget, vilket föreningen också önskar. Den ena av spelarna, Alexander Pettersson, har dock åkt hem till sin familj i Göteborg och kommer därför inte att medverka på träningarna på ett tag.

– Vi vill inte att de ska sitta hemma på kammaren och grubbla, säger Magnus Nilsson.

Brustit i respekt

Västerviks IK har ett skriftligt kompendium med en alkoholpolicy. Policyn utgår från ungdomsverksamheten och Magnus Nilsson säger att de är tydliga med att alkohol inte har med föreningen att göra. Man förbjuder ingen att dricka alkohol, men det ska göras med måtta. Att bli berusad innebär att man brustit i respekten, säger Magnus Nilsson.

– Det tar ner prestationsförmågan och förstör effekten som man uppnått med sin träning.

Men det handlar inte bara om det fysiska, det har också med uppträdande att göra.

– Spelarna är offentliga personer. Man är kanske mer anonym i en storstadsklubb men här är man offentlig.

Vad som sagts i samtal mellan VIK och föreningens sponsorer vill inte Magnus Nilsson gå ut med. För att förhindra att det som hänt ska upprepas har man börjat planera aktiviteter med en tilltänkt resurs. Magnus Nilsson säger att strategin är att prata mycket om det som hänt.

– Vi har bevisligen inte haft så bra koll som vi trott att vi haft. Nu gäller det att ta ett omtag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Lönn