"Vi har inte gått i koalition med S"

I två viktiga omröstningar i fullmäktige på måndagen röstade Liberalerna med S-C-MP istället för koalitionskamraterna M-WP-KD. Betyder det att Westerviksalliansen är död?

18 juni 2019 20:57

* När frågan om att ge socialnämnden ett tillskott på sju miljoner kronor för 2019 avgjordes fanns Liberalerna på samma sida som S, C och MP. På andra sidan fanns M och KD.

* I budgetdebatten gick Dan Nilsson (S) upp i talarstolen och yrkade bifall till en rad förslag från V och L, däribland Liberalernas hjärtefråga om särskilda undervisningsenheter för elever med särskilda behov. I de efterföljande voteringarna lade L ner sin röst istället för att rösta med M, KD och WP i frågan om budgeten ska återremitteras. Därefter röstade L bifall till Dan Nilssons förslag som även innehöll Liberalernas yrkanden.

Innebär det att Liberalerna är på väg att driva bort från Westerviksalliansen till den rödgröna koalitionen?

– Vi har inte gått i koalition med Socialdemokraterna, säger Sverker Thorén.

– Vi kommer att delta i Westerviksalliansens gruppmöten även i fortsättningen. Om vi är välkomna, säger Kenneth Hardy Axelsson, men lägger till att han har pratat med Harald Hjalmarsson (M).

När det gäller tillskottet till socialnämnden motiverar Kenneth Hardy Axelsson Liberalernas val med att nämnden hamnat i en akut situation: Även om L delade mycket av Moderaternas kritik, så ansåg partiet att ett tillskott var nödvändigt.

Om budgeten säger Sverker Thorén att partiet lagt ner mycket jobb på sitt eget budgetförslag. Därför hade det varit konstigt att säga nej när man fick chansen att få igenom flera hjärtefrågor.

– Det var Socialdemokraterna som kontaktade oss. Inte tvärtom, säger Kenneth Hardy Axelsson, som lägger till att om de liberala förslagen går igenom så är det elever med särskilda behov som blir vinnare.

– Och på sikt blir det en ekonomisk vinst för samhället om de här eleverna får stöd i tid.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Alvarsson

Ämnen du kan följa