Varningen: "Vattna inte med åvatten"

Åarna är inte en oändlig resurs. Nu uppmanar länsstyrelsen länets invånare att inte ta ut vatten från åar för bevattning.

10 juli 2019 14:00

– Även om det kommer en regnskur eller två nu så tar växtligheten upp det mesta. Våra vattendrag får inte mycket.

Det säger Henrik Andersson, chef för länsstyrelsens vattenenhet.

Flödet i länets vattendrag är just nu långt under det normala efter en period av värme och låg nederbörd. Länsstyrelsen uppmanar därför att man ska upphöra med att ta åvatten för att bevatta fält, trädgårdar, fotbollsplaner med mera.

Framförallt är det i södra länsdelen som läget börjar bli kritiskt. I länet näst störst å, Alsterån, är flödet nere på en kubikmeter i sekunden. Den största ån Emån har större flöde på sex, sju kubikmeter, men även det är ovanligt lågt.

– Men vår uppmaning är generell för hela länet. Redan i förra veckan gick SMHI, som har ett nationellt ansvar för att övervaka vattennivåerna, ut med en varning, säger Henrik Andersson.

Länsstyrelsen hänvisar till att det inte är tillåtet att pumpa upp vatten ur vattendrag när det finns risk för att skada naturmiljön.

– Varje större vattenuttag kan orsaka skada, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande, men påminner också om att många små vattenuttag tillsammans kan bidra till att skada växt- och djurlivet i åarna.

För den som har tillstånd att ta ut vatten gäller de villkor som anges i tillståndet. När det gäller vatten från kommunalt ledningsnät är det respektive kommun som bestämmer vad som gäller. Västerviks kommun har än så länge inte beslutat om vattenförbud – det har däremot andra kommuner i länet gjort.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Alvarsson

Ämnen du kan följa