"Varje mil man åker är en katastrof"

Region Kalmar satsar 18,5 miljoner kronor på onkologiska mottagningen och dietistmottagningen i Kalmar. Nu efterlyser M&KD-alliansen en satsning på den stängda behandlingsenheten på Västerviks sjukhus.

23 maj 2019 05:00

I början av april kom beskedet att onkologiska behandlingsenheten i Västervik tvingas stänga. Mottagningen hade länge brottats med bemanningsproblem och när de sista sjuksköterskorna sa upp sig fanns ingen annan lösning än att hänvisa patienterna till länssjukhuset i Kalmar. Den politiska majoriteten, bestående av S, C och L, menade att det var en temporär lösning med avsikt att öppna mottagning så fort bemanningsproblemet var löst.

– Jag tycker att det är jätteallvarligt att cancerpatienter tvingas åka till Kalmar. Jag har själv genomgått den här typen av behandlingen och vet hur jäkla dåligt man mår. Varje mil man tvingas åka i onödan är en fullständig katastrof, säger Malin Sjölander (M).

Under måndagen lämnade Malin Sjölander in 4 549 namnunderskrifter i protest mot den tillfälliga stängningen. Hon menar att det inte bara är personalbristen som lett fram till beslutet.

– Folk är ledsna, bedrövade och besvikna över det här. Lokalerna är väldigt små och i bland annat medicinrummet är det jättetrångt. Det är inte många som skulle acceptera att jobba i en sådan arbetsmiljö, säger hon.

I en motion yrkar nu Malin Sjölander och Jimmy Loord (KD) att regionen snabbt påbörjar processen gällande en ombyggnation av behandlingsenheten i Västervik. Under våren beslutade regionstyrelsen att satsa 18,5 miljoner kronor på länssjukhusets onkologiska mottagning och dietistmottagningen. Loord och Sjölander efterlyser likvärdiga satsningar för de två mottagningarna.

– Vi tycker självklart det är positivt att det satsas 18,5 miljoner på cancervården på länssjukhuset i Kalmar, men om inte en liknande satsning görs snarast även i Västervik riskerar vården i länet att bli väldigt ojämlik, säger Sjölander.

När vi når länsrådet Christer Jonsson (C) har han svårt att uttala sig om när mottagningen i Västervik åter kan öppna.

– Jag har varit väldigt försiktigt med att ge något datum. Jag vet att det jobbas med att rekrytera personal. När man har pratat med personal som slutat så har inte lokalfrågan varit den avgörande. Det går att rekrytera personal till de lokaler som finns, men det betyder inte att det är optimalt. Vi behöver titta på framtida lösningar, men det finns inget förslag, säger han.

Gör det här att vården blir ojämlik i länet?

– Jag förstår inte det argumentet. Skulle vi inte göra något i Kalmar för att det inte är färdiga lokalförslag för Västervik? Vi måste lösa lokalfrågor där behoven är som mest akuta.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Filip Gustafsson

Ämnen du kan följa