Det är förmiddag i den lilla orten La Unióni södra Spanien. Efter några intensiva dagar med inspelning av ett nytt SVT-program signerat Kalle Zackari Wahlström har Carolina Nordfors och Per Karlström mellanlandat på ett enklare hotellrum. Paret har varit på resande fot i lite mer än ett halvår och sänkt tempot i livet rejält. Teveinspelningen med tider att passa blev en stark kontrast till deras nya, stillsammare lunk.

– Det blev en påminnelse om att det är så här folk har det, och att det var så vi hade det innan. Vi har stressat ner väldigt mycket och har ett helt annat tempo nu, säger Carolina Nordfors.

Paret kommer från Västervik, men bodde i Uppsala när de bestämde sig för att byta inrutad vardag mot frihet och äventyr genom att cykla jorden runt i fyra år. Den första augusti förra året rullade de ut på vägarna. Nu har de cyklat genom de baltiska länderna, vidare genom Kroatien, Tjeckien, Slovakien, Slovenien och senare Österrike, Italien och Frankrike.

Artikelbild

| Har tillförsikt. – Jag tror att vi har den största utmaningen framför oss, säger Carolina om den långa etapp som väntar från Marocko till Kapstaden. Här passerar hon genom Slovenien.

– Vi reser så pass långsamt att vi kan bestämma på morgonen vad vi vill göra. Vi kan stanna upp och njuta mer, säger Per Karlström.

De har kryssat genom långsam landsbygd, natursköna bergspass, och hetsigare storstäder.

– Vi träffar så många människor hela tiden som vi aldrig hade träffat om vi hade åkt bil. Det är nästan det bästa med den här resan, säger Carolina.

30 kilo packning, duggregn, motvind och muskler som skriker i protest i en tjurig uppförsbacke. Allt på resan har inte varit enkelt. Trots det har det gått förvånansvärt lätt.

Artikelbild

| Nöjd. –Det har varit en process att vänja sig vid att vi kan göra vad vi vill, säger Carolina Nordfors. Här på en grusväg i Polen.

– Våra tidigare liv känns väldigt avlägsna. Vi har ingen teve, men i stället kan vi sitta på en vacker strand och se på solnedgången. Man får ett annat perspektiv, säger Per Karlström.

Nu cyklar de längs Spaniens kust för att sedan ta båten till Marocko. Sträckan Marocko - Kapstaden via Afrikas västkust mäter i runda slängar 1.600 mil, en väg som delvis är kantad av ökenlandskap och höga temperaturer.

Artikelbild

| Trampar på. I Kroatien, Barcelona och Madrid har det blivit längre stopp för Carolina och Per. De tar dagen som den kommer och väljer efter humör och dagsform hur länge de vill stanna på en plats innan de cyklar vidare.

–  Där kanske vi måste planera tolv dagar framåt med mat och vatten och vilken rutt vi ska ta. I Europa har det funnits matbutiker och restauranger överallt, säger Per.

Planen är att nå Kapstaden om ungefär ett år.

Artikelbild

| Tältplats. Det har blivit flera nätter framför hav och solnedgångar för paret. De har vant sig vid att vara nedkopplade och ta allt i ett lugnare tempo. Per Karström syns här i Frankrike, nära gränsen till Monaco.

– Man behöver inte vara en superstark äventyrare. Kan man cykla och har gott om tid och inga orimliga krav så kan man cykla hur långt som helst, säger Per.