Träning hjälper vid graviditet

Att kvinnor ska må bra före, under och efter graviditeten är i dag viktiga mål för Mödrahälsovården.

Lena Arvidsson, basenhetschef för Kvinnokliniken, Västerviks sjukhus och Eva Wester, chef för Mödrahälsovården i Västervik.

Lena Arvidsson, basenhetschef för Kvinnokliniken, Västerviks sjukhus och Eva Wester, chef för Mödrahälsovården i Västervik.

Foto: Kristina Westring

Västerviks kommun2019-09-23 06:00

– Vi har stort fokus på livsstilsvanor. Redan i början av graviditeten, när kvinnorna kommer hit till oss informerar vi om kost och träning, säger Eva Wester, chef för Mödrahälsovården i Västervik. 

Sedan några år tillbaka har ett arbete pågått med att knyta några av sjukhusets fysioterapeuter, arbetsterapeuter och dietister till Mödrahälsovården och Kvinnokliniken på sjukhuset. 

– De har samlad kompetens om just kvinnans kropp och vad som händer under och efter graviditet. Vi erbjuder de gravida gruppinformation med generella råd. De vanligaste besvären är rygg- och bäckensmärta. Informationen vi ger är för att förebygga besvär.

Har någon svåra besvär får de remiss till en fysioterapeut som ger ytterligare träningsråd. Kvinnan kan även prova ut ett foglossningsbälte.

– Att vara gravid innebär att kroppen förändras. Lederna blir rörligare, vilket är en naturlig process, säger Lena Arvidsson, basenhetschef för Kvinnokliniken på Västerviks sjukhus. 

Cirka sex till åtta veckor efter förlossningen kallas kvinnan till efterkontroll på Mödrahälsovården. Då testas bland annat förmågan att knipa.

– En kartläggning har visat att kvinnor tycker att de alltför tidigt lämnas åt sig själva. Att de skulle behöva fler kontroller och stöd. Därför försöker vi nu få till stånd projektet “Må bra efter din graviditet”. Det handlar om att vi ska stötta kvinnorna så de blir motiverade till förändring och medvetna om vikten av att vara i god form innan, under och efter graviditeten. Det känns hoppfullt, eftersom det är så mycket som man kan påverka själv. Vi räknar med att det ska kunna starta nästa år, säger Eva Wester. 

Inom förlossningsvården arbetar barnmorskorna med att förebygga förlossningsskador.

– Det handlar bland annat om att låta vävnader tänjas och att krysta lagom. När barnet är fött bedömer barnmorskan om det blivit bristningar som behöver åtgärd. Mindre bristningar är vanliga och sys direkt på förlossningen. De mer komplicerade, där ändtarmsmuskeln är påverkad, sys av förlossningsläkare. Det är två procent av förlossningarna som ger bristningar av den mer komplicerade sorten, säger Lena Arvidsson.   

Även här kommer fysioterapeuten in och ger råd om träning och enligt Lena Arvidsson blir de flesta återställda. Men för de som, av en eller annan anledning, inte återgår till det normala finns hjälp att få på Bäckenbottencentrum vid Universitetssjukhuset i Linköping.

På Mödrahälsovården är förebyggande arbete viktigt för att kvinnor ska må bra före, under och efter graviditeten.
På Mödrahälsovården är förebyggande arbete viktigt för att kvinnor ska må bra före, under och efter graviditeten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!