Sju elever, 12–14 år gamla, spelade upp sin pjäs för sina teaterkollegor i andra teatergrupper, för att öva inför onsdagens föreställningar. Gruppen har spelat teater tillsammans i snart två år och nu är det dags att sätta sina kunskaper på prov på riktigt. Efter att ha läst några olika pjäser fastnade gruppen för just den här, och har valt att göra den så att den passar för en publik på 4-7-åringar.

På genrepet består publiken av något äldre, och mer teatervana elever, som efteråt får komma med tips inför premiären. Och teatergruppen erkänner att de nog tyckte det var mer nervöst att spela inför sina kompisar än det blir att spela för förskolebarn.

– Jag var jättenervös i början, men sen gick det bättre så fort vi kom på scenen, säger Minna Zaar, som spelar två roller i pjäsen, Kungen och Styvdottern.

Artikelbild

| Prinsessan funderar på hur hon ska lura Häxan att släppa hennes älskade prins Hatt. Närmast sitter berättarna, Cajsa Karlsson och Gabriel Anderot Selerud, sen Ida Kjällgren som prinsessan, Paulina Dobek som Häxan, och bakom henne står Minna Zaar, som här är Styvdottern.

– Jag var jätterädd för att missa nån replik, säger Ida Kjällgren, som spelar Prinsessan.

– Jag har en del som är jättelånga och var rädd för att glömma något i slutet.

Emelie Johansson var också nervös, men av en annan anledning.

– Jag var rätt att jag inte skulle hinna med alla klädbyten, säger hon.

Artikelbild

| Berättarna avslutar sagan om Prins Hatt och hans modiga prinsessa.

Emelie har nämligen inte mindre än fyra roller att spela, Styvmodern och de tre kloka gummorna Herta, Berta och Märta. Och de tre senare uppträder i tre scener precis efter varandra. Så det var bara att slänga sig in och försöka få på kläderna så fort som möjligt.

– Men vi får hjälpas åt. Oftast är man mer än en person bakom scenen, säger Minna Zaar, som även hon spelar flera roller, Kungen och Styvdottern.

– Fast jag har lite längre tid på mig att byta om emellan.