SMHI uppskattar att det kan komma att falla mellan 4-8 centimeter nysnö under kvällen i Västervik och Kalmar län, på sina håll kan det även komma mer än så. Snöfallet förväntas avta framåt småtimmarna på fredagsmorgonen.

De närmaste dagarna kan det fortsatt falla snö, om än mindre än under torsdagskvällen och natten.

– Vi har ett högtryck som ligger med tyngdpunkt över norra Sverige, och leder till nordostlig vind. Det gör att fuktig vind från havet går in över land här i Västervik. Det är därifrån de här snöbyarna kommer, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

På räddningstjänsten i Västervik hade man på eftermiddagen inte haft några larm under torsdagen, men operativt ansvarige Peter Helge har själv kört från Oskarshamn och berättar om bitvis svårt väglag. Han ger några råd till de som ska ut i trafiken.

– Håll avståndet och anpassa hastigheten efter väglaget. Och så får vi hoppas nu att alla har fått på rätt däck, för det är det krav på att man ska ha vinterdäck nu.

På söndag förflyttar sig högtrycket och det kan komma mer snö, framför allt på eftermiddagen.

– Men det är inga större snömängder. Det handlar totalt om en, två centimeter under hela söndagen, säger Max Lindberg Stoltz.

Molntäcket gör att temperaturen fortsatt kommer att ligga runt noll grader, och marken något varmare än så. På de flesta håll blir det därför snarare slask än vitt snötäcke.

– Nästa vecka börjar det hända lite. Det blir mindre molnlighet och kanske mer ihållande snöfall.

När vädret klarnar sjunker också marktemperaturen och chansen att snön kommer ligga kvar ökar.

Inför julhelgen vill Peter Helge på räddningstjänsten påminna om att ta extra god tid på sig, eftersom väglaget kan variera kraftigt om man ska åka långt.

– Se till att inte stressa.