Det var runt midnatt i måndags som Susanne Sävberger tillsammans med familjen fiskade kräftor i Loftaån. De har fritidsboende i närheten av platsen och kräftfiske är något de sysslar med ofta. Men fisketuren i måndagskväll slutade inte riktigt som de sedvanliga.

– När vi skulle ta upp sista buren så märkte vi att det var tyngre än vanligt. Till vår stora förvåning innehöll buren en sköldpadda och vi blev såklart väldigt förvånade, säger Susanne Sävberger.

Vad gjorde ni med sköldpaddan?

Artikelbild

| Sköldpaddan har nu blivit omhändertagen och mår enligt polisen bra.

– Eftersom min svärfar tidigare arbetat som polis så hade han koll på att man inte fick slänga tillbaka den i vattnet. Så vi kontaktade polisen som bad oss att ta hand om den under natten vilket vi gjorde. Vi fick förvara den i en plastlåda och mata den med maskrosblad och vatten.

Hon berättar att sköldpaddan var drygt 15 centimeter i diameter och att polisen under tisdagen kunde hämta den fyrbenta krabaten.

– Jag har fiskat kräftor sedan jag var liten, dem ska ju inte finnas där tänker man.

Polisen i Västervik bekräftar att de under tisdagen hämtade kräldjuret. Deras teori är att någon helt enkelt släppt ner den i ån.

– Det troliga är väl att det är någon som inte längre ville ha den och dumpade den helt enkelt, säger Ulf Gollungberg vid polisen i Västervik.

Vad kommer att hända med den?

– Den har blivit omhändertagen av en kunnig person som kommer att ta hand om den. Sköldpaddan är i tryggt förvar.