SD kritiserar Dan Nilsson (S)

Sverigedemokraterna i Västervik riktar kritik mot kommunfullmäktiges ordförande Dan Nilsson. Anledningen är att Dan Nilsson under senaste sammanträdet ifrågasatte Tommy Ivarsson och hans källor under en interpellation.

15 mars 2017 07:30

Under senaste sammanträdet med kommunfullmäktige väckte Tommy Ivarsson från Sverigedemokraterna en interpellation om invandringen. Interpellationen riktades mot kommunstyrelsens ordförande Tomas Kronståhl (S) och ställde frågor om hur kommunen ska hantera invandringen och de – enligt SD – problem som en stor mängd nyanlända innebär.

Tommy Ivarsson kommer nu med kritik mot hur interpellationen hanterades under kommunfullmäktigesammanträdet. Han menar att Tomas Kronståhl inte bemötte de fakta som Tommy Ivarsson lade fram i sin interpellation, bland annat om eftergymnasiala utbildningsnivåer bland de nyanlända. Faktan kommer i huvudsak från boken "Massutmaning" av nationalekonomen Tino Sanandaji. En som får än mer kritik är kommunfullmäktiges ordförande Dan Nilsson (S) som valde att kommentera saken under sammanträdet.

– Det är märkligt när man ska ha Tino Sanandaji som referenspunkt. Det skrämmer mig, sa Dan Nilsson efter att han begärt ordet under sammanträdet, och fortsatte:

– Det går att dissekera och tolka statistik på många sätt. Tino Sanandaji gör det på ett förkastligt sätt, det är fruktansvärt att höra det.

Tommy Ivarsson tycker att det var olämpligt av Dan Nilsson att ifrågasätta de fakta som han presenterade. Delvis på grund av att boken enligt Ivarsson presenterar fakta från pålitliga källor som Statistiska centralbyrån och Arbetsförmedlingen, men också på grund av att han är ordförande.

– Han påstod att det var fel på alla data men de är dessvärre rätt. Han är ordförande och hans jobb är att hålla ordning på debatten. Det finns de som kan påverkas av det här och tro att vissa diskussioner inte ska föras.

Dan Nilsson säger att han inte är livegen som ordförande och att han fortfarande har rätt till sin politiska åsikt. Han säger att han oftast biter ihop men att han ibland kan få nog.

– Speciellt när det handlar om att göra skillnad på människor.

– Den där boken symboliserar det Sverigedemokraterna står för. Jag delar inte hans (Tino Sanandaji, reds. anm.) åsikter över huvud taget, säger Dan Nilsson.

Tommy Ivarsson menar att din kommentar kan få andra ledamöter att tro att vissa diskussioner inte är tillåtna, vad säger du om det?

– Om han vill göra mig så skräckinjagande så får det stå för honom.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Lönn

Ämnen du kan följa