Våren är här, och det innebär att det är säsong för de cykelsugna. Inte minst är det barn som ger sig iväg ut i trafiken för första gången. Men att lära sig cykla kan även vara farligt. Det skriver Barnens försäkringsexpert på försäkringsbolaget Trygg-Hansa, Alexandra Gahnström, i ett pressmeddelande. Ett av de vanligaste misstagen är att man släpper iväg barnen i för ung ålder. Enligt Gahnström finns det forskning som visar att barn inte är mogna för att cykla i trafiken förrän de når 12 års ålder. Och har man inte koll på de viktigaste säkerhetsåtgärderna kan det lätt gå illa.

I pressmeddelandet går att läsa att tusentals barn årligen får besöka sjukhus på grund av skador orsakade av cykelolyckor. För att undvika att ditt barn råkar illa ut i samband med cykling finns det flera saker att ta hänsyn till. Det absolut viktigaste är cykelhjälmen. Faktum är att ungefär 50% av de cykelolyckor som orsakar sjukhusbesök skulle kunna förhindras ifall alla cyklister använde hjälm, menar Gahnström. Dessutom kräver lagen att man bär cykelhjälm när man cyklar tills dess att man fyllt 15 år. CE-märkt cykelhjälm med grönt spänne är något Gahnström rekommenderar.

Det är även viktigt att cykeln inte är för stor – båda fötterna ska nå marken när barnet sitter på sadeln. Cykeln ska vara utrustad med kedjeskydd samt ringklocka. Pedaler med räfflad yta är också bra. En vimpel bak på cykeln underlättar ditt barns synlighet i trafiken. I mörker krävs dessutom lyse och reflexer.