Så drar skolorna åt svångremmen

En återhållsamhet med att sätta in vikarier, det är hittills den mest påtagliga effekten av påbudet om sparsamhet inom skolan.

När uppmaningen till besparingar i skolan kom var mycket av planeringen för hösten redan gjord i många skolor.

När uppmaningen till besparingar i skolan kom var mycket av planeringen för hösten redan gjord i många skolor.

Foto: Jessica Gow/Pressens bild

Västerviks kommun2019-09-18 06:00

– Vi uppmanar verksamheten att tänka efter en extra gång innan man gör inköp eller anställningar, sade Västerviks barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson i förra veckan.

Sparsamheten var påkallad efter att en ekonomisk uppföljning visat att nämnden efter årets fem första månader låg back med 4,5 miljoner kronor. Bengtsson berättade att ett brev gått ut till rektorer och förskolechefer med uppmaning om sparsamhet. Större inköp ska förankras hos skol- och förskolechefen innan de görs.

Vad innebär påbudet i praktiken? Vi har gjort en rundringning bland några rektorer.

Stefan Lundberg, rektor på Fågelbärets skola i Västervik, säger att än så länge är det inte fråga om något definitivt köpstopp:

– Vi använder ordet återhållsamhet.

Hittills har återhållsamheten märkts i en försiktighet att kalla in vikarier.

– Vi tar in vikarier om det inte skulle fungera annars, men vi skriver inga långa kontrakt.

Även Roger Strandberg, rektor för skolorna i Överum, Edsbruk och Loftahammar ger en liknande bild.

– Än har det inte märkts så mycket. Det är så nytt.

Båda rektorerna säger att uppmaningarna att vara försiktiga med inköp inte påverkat verksamheten i särskilt stor utsträckning än.

– Vi hade redan lagt alla beställningar på läromedel inför hösten. Det enda som behöver köpas in är suddgummin och toalettpapper och det är så små utgifter så att det klarar vi, säger Stefan Lundberg.

Linda Lindström, rektor på Ellen Keyskolan, säger att de stora besluten inför terminen var tagna när uppmaningen till sparsamhet kom:

– Tjänstefördelning, organisation och klasser var redan klart.

Samtidigt säger en rektor som vill vara anonym att man känner ett tryck att spara i fatt. Än så länge talar prognosen om nollresultat till årsskiftet, om det skulle försämras kan ett skarpt inköps- och anställningsstopp införas.

Vad är anledningen till att det var svårt att hålla budgeten under våren?

Den anonyme rektorn säger att det finns svårigheter både med att förutse intäkter och utgifter när man lägger budget för en skola. Behov, till exempel av stödpersonal, upptäcks ofta först under läsåret.

Roger Strandberg, som ansvarar före Ringeltaubska i Edsbruk, berättar att man hade en tuff vår där på grund av en vattenskada.

– Extrapersonal fick tas in när vi skulle flytta runt verksamheten mellan lokalerna. Elever fick åka till Överum för att få slöjd- och hemkunskapsundervisning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!