Rybak och eleverna fyllde Bryggaren

Mängder av förberedelser utmynnade i en stark konsert med 130 barn och unga. Grädden på moset - och inspiratör - var världsartisten Alexander Rybak.

11 februari 2017 20:22

För den stora massan är Alexander Rybak mest känd som vinnare av Eurovisionsschlagerfestivalen 2009 i Moskva. Med sin låt "Fairytale" vann han överlägset hela tävlingen, mycket tack vare det gladlynta fiolspelandet. Men det var några år sedan, nu spelar och inspirerar Rybak över hela världen och under lördagen var det en annan publik som skulle charmas, den i Västervik.

Allt började när Västerviks orkesterförening letade efter ett inspirationsprojekt för musikintresserade barn och ungdomar.

– Vi sökte och fick pengar från Sparbanksstiftelsen och från kommunen, berättar Richard Fallquist, ordförande i Västerviks orkesterförening, tillika stråklärare på kulturskolan.

Projekten har pågått under en längre tid, skolor och musikelever från hela länet har övat på repertoaren i sina hemmiljöer. I fredag påbörjades ett tvådagarsläger för stråkeleverna, förlagt till Västervik. Här har alla träffats och övat tillsammans under två dagar. Cirka 80 stråkelever från Hultsfred, Västervik, Kalmar och Oskarshamn har varit på plats. Tillsammans med elever från kulturskolan utgör de den 130 personer starka orkestern och underhållningsgensemblen.

Under lägret och fredagen och lördagens konserter har Alexander Rybak varit på plats och övat, inspirerat och spelat.

– Han är en bra lärare, han är rolig, berättar Sebastian Gaugere från Västervik. Han och hans syster Wenessa har övat flitigt inför konserten.

– Vi har övat minst en kvart om dagen innan lägret, berättar Wenessa.

Intresset har varit skyhögt, Peter Andersson från Kulturskolan säger att man kunde sålt slut på ännu en föreställning.

Och det är verkligen fullt i Västervik teater och konferens.

Flera fina sånger framfördes innan pausen, bland annat "Rolling in the deep" av Adele. Stämsångare, orkestern och musik- och danselever fick verkligen visa att de kan när även dansare fick ta plats på scenen.

Alexander Rybak själv är avslappnad och charmig. Publiken får sjunga med i hans sånger, och han spelar medryckande och vackra folkmelodier från Norge på sin fiol, förstärkt av orkestern.

– Här på scenen står framtiden stjärnor, om ni tar hand om dem, säger Rybak.

Så var det dags för stråkeleverna. 80 knattar med stråken i hand spelar glatt och välövat. När alla stämmer in i "Fairytale" är det så att stolta släktingar nästan spricker i stolsraderna. Och det kan man verkligen förstå.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Johansson

Ämnen du kan följa