Under hösten 2016 rapporterade vi om planerna på att göra verklighet av planerna på rätt till heltid inom Landstinget i Kalmar län, en fråga som dragits i långbänk under decennier.

– Vi står inför ökade vårdbehov, och framöver står landstinget inför en generationsväxling bland personal. Yngre generationer förväntar sig att få arbeta heltid, sade Yvonne Hagberg (S), ordförande i personaldelegationen i landstingsstyrelsen, då.

Tanken var, förklarade landstinget då, att deltidsanställda i organisationen skulle kunna anmäla sitt intresse för att få gå upp till heltid – och därefter skulle det falla på arbetsgivarens bord att lösa den frågan. För att komma upp till 100 procent skulle de anställda dock få räkna med att kunna jobba på olika avdelningar och kliniker

Nu, drygt ett år senare, kommer siffror som säger att 82,8 procent av medarbetarna på Västerviks sjukhus jobbar heltid. Det är bättre än sjukhusen i Kalmar och Oskarshamn.

– Det är väldigt glädjande. Vi har som mål att Landstinget i Kalmar län ska vara en av Sveriges bästa arbetsplatser och då måste vi kunna erbjuda heltidstjänster, säger Yvonne Hagberg i ett pressmeddelande nu.

I det förklaras att andelen personer som jobbar heltid i Västervik och Oskarshamn ökat med 7,5 procent sedan 2015 – ett steg i rätt riktning enligt landstingets ambitioner.

– I våra annonser där vi söker nya medarbetare skriver vi att Landstinget i Kalmar län erbjuder alla medarbetare en anställning på 100 procent. Önskar du arbeta heltid kan utökning av tjänst erbjudas vid annan arbetsplats, säger Yvonne Hagberg i samma pressmeddelande.

Landstingsstyrelsen förklarar att arbetet kommer att fortsätta framöver.