Debatt Oron för hur vi människor påverkar vår närmiljö och hela planeten ökar. Två år i rad har svenskarna minskat sin köttkonsumtion. Och inför riksdagsvalet förra året ansåg svenskarna att de gröna frågorna var bland de viktigaste.

Därför är det förvånande att allt färre väljer att handla ekologiskt i matbutiken. I en färsk Sifoundersökning, som Matsmart låtit göra, svarar 22 procent av svenskarna att de sällan eller aldrig handlar ekologiska matvaror. I Kalmar län motsvarar det cirka 54 000 personer. När Sifo ställde samma fråga förra året var det bara 17 procent som svarade att de inte brukar handla ekologiskt.

På frågan varför de inte brukar handla ekologiskt var det vanligaste svaret, både i år och förra året, att det är för dyrt.

Alla bör ha råd att äta miljösmart. Matsmart säljer bland annat felmärkta eller utgående varor till rabatterade priser med hemleverans över hela Sverige. Det minskar både matsvinnet och slöseriet av resurser. Dessutom innebär det att konsumenterna gör en insats för miljön, samtidigt som de får mer pengar över i plånboken.

För att fler ska ha råd att handla ekologiska och miljösmarta varor har vi fem enkla tips:

1. Köp mer grönt. Grönsaker är oftast billigare än kött. Dessutom minskas utsläppen om man köper grönsaker i stället för kött.

2. Rensa kylskåpet och skafferiet. Vi har ofta mer mat hemma än vad vi vet om. Dessutom är det kul och utmanande att tillaga nya rätter av det som redan finns hemma.

3. Frosta av frysen. Där finns förmodligen bortglömd mat som kan lagas till. En avfrostad frys drar dessutom mindre energi.

4. Gör lunchlåda. Det finns få sätt att spara pengar som är effektivare än att ha med sig en lunchlåda till jobbet. Dessutom är det ofta tidsbesparande jämfört med att äta på restaurang.

5. Köp varor med kort datum. Mat med kort datum reas ofta ut men går utmärkt att äta. Bäst före-datum är en garanti för att varan håller exakt samma kvalitet som vid tillverkningen, men maten kan hålla i veckor eller månader efter detta datum passerat.

Vi tycker inte att priset ska vara ett hinder för invånarna i Kalmar län att handla ekologiskt och vill inspirera till att handla miljösmart och samtidigt spara pengar.