Politikern vill stärka barnens rätt

Riksdagsledamoten Juno Blom (L) värnar barnens rättigheter. Hon inledde besöket i Västervik med ett möte på Familjeenheten.

18 februari 2019 17:00

På måndagen besökte riksdagsledamoten Juno Blom (L) Västervik. Juno Blom valdes till riksdagsledamot först vid valet 2018 och är ledamot i riksdagens utbildningsutskott.

– Det är genom politiken förändring skapas. Det var faktiskt mina döttrar som sade åt mig jag borde engagera mig, säger Juno Blom.

Att valet blev Liberalerna kändes självklart. Juno Blom har tidigare arbetat på politiskt uppdrag. I tolv års tid ledde hon det nationella arbetet mot hedersvåld och hedersförtryck och till en början ledde liberale integrations- jämställdhetsministern Nyamko Sabuni arbetet.

– Jag känner en skyldighet att ta ansvar. Jag kommer att kriga för reformer jag tycker är viktiga, säger Juno Blom.

Vilken fråga tycker du är viktigast?

– Jag tycker att det är viktigt att stärka barnrättsperspektivet som jag tycker lyfts för lite i politiken. Fokus ligger i alltför stor utsträckning på de målgrupper som är våra väljare.

– Integration är också en viktig fråga.

Juno Blom talar mycket om barnäktenskapens dilemma. Hon menar att det behövs en ny lagstiftning som kallas barnäktenskapsbrott, och rör alla barn med koppling till Sverige. Samtidigt pratar hon om den lag som redan är förändrad och rör de barn som redan är gifta när de kommer till Sverige. För samtidigt som det är viktigt att barnen får skydd undan krig och förföljelse, behöver de också skyddas från barnäktenskapet när de väl kommer hit.

– Barn ska självklart skyddas från krig men de ska även skyddas från barnäktenskap när de väl kommer till Sverige.

Hon tycker att det borde finnas en strategi för våld mot barn, på samma sätt som det finns en strategi för våld mot kvinnor. Hennes engagemang är stort.

I Västervik besökte hon Familjeenheten vid Västerviks kommun. När lokale partikollegan Sverker Thorén flaggar för lunch vill hon nästan inte gå. På vägen ut stannar hon till och pratar med lunchande personal. Partikollegan Therése Klingstedt väntar in henne, övriga liberaler har redan skyndat ner för trappan.

– Jag är aldrig stressad, säger hon innan hon går.

I Västervik besökte Juno Blom också Campus Västervik samt träffade Kirsi Sedell Masters som är chef för integrationsverksamheten inom Västerviks kommun. Dagen avslutades med Liberalerna i Tjusts öppna månadsmöte i kommunhuset.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karin Hertz

Ämnen du kan följa