Under Tillväxtdagen 2018 instiftades "Tillväxtpotten" som nu ger 2 000 kronor vardera till fem UF-företag som verkar på ett hållbart sätt.

Drivande bakom det hela är Stina Qubti på Busfrö, som tillsammans med lokala företag och privatpersoner samlat in pengarna.

Under torsdagen delade Frida Olson på Busfrö ut blommor till de fem utvalda företagen Burn Bright UF, Mot mobbning UF, Extend Wire UF, Easy Adapt UF och Carry U Home UF. Det sistnämnda företaget består av David Larsson och Victoria Essenholm som tillsammans skapat en "flytta hemifrån"-bok med matnyttig information.

Artikelbild

| Pristagarna ska använda pengarna på olika sätt. För ett par blir det ett välkommet tillskott i aktiekapitalet.

– Det är både fakta och tips på vad man ska tänka på. Vi har bland annat tagit hjälp av Bostadsbolaget och mäklare som reder ut bostadsbegrepp, säger David Larsson.

– Och så har vi skrivit om privatekonomi och mat och annat man bör tänka på när man tar steget och flyttar, säger Victoria Essenholm.

De kommer använda de 2 000 kronorna för att kunna trycka ännu en upplaga av sin bok.

Meningen är att fler lokala företag ska bli mer delaktiga i UF-företagarna. Man kan agera som mentor, rådgivare eller inspiratör, bland annat.

Artikelbild

| David Larsson och Victoria Essenholm har gett ut en bok om vad man bör tänka på när man flyttar hemifrån. De har redan fått många förbeställningar.

– Det vill man, det har jag märkt. Men man vet inte riktigt hur. På det här sättet kan man vara med och satsa på framtidens entreprenörer redan i dag, säger Stina Qubti.

Meningen är att Tillväxtpotten ska gå vidare, och att ett nytt företag varje år står som "värd" för pottens fördelning.

Artikelbild

| Stina Qubti på Busför är initiativtagare till Tillväxtpotten. Nu hoppas hon att kapitaltillskottet ska ge företagen en skjuts i utvecklingen.

vt.se kan du se en längre intervju med Frida Olson och Stina Qubti.