Oro för gymnasiefester

Vem är egentligen ansvarig när minderåriga dricker på gymnasiefester? På fredag hålls en stor samhällsfest och arrangören har avsvurit sig ansvar.

11 september 2017 19:00

På fredag anordnas en stor gymnasiefest på Palladium i Västervik. Det är elever från samhällsprogrammet och ekonomiprogrammet som bjudits in och VT har blivit kontaktade av föräldrar som oroar sig för att deras barn ska dricka för mycket.

Västerviks gymnasiechef, Jörgen Jonsson, får frågan hur skolan pratar med eleverna om festerna och han tycker att frågan är intressant.

– Ska skolan ha dialog med eleverna om det här? Vi kan aldrig ställa oss bakom fester med alkoholintag. Vi bedriver utbildning, vi är inga festarrangörer.

Gymnasiets nya elever får dock besök av elevhälsan som pratar med dem om grupptryck, att tro på sig själv och våga säga nej till alkohol och skolledningen har tagit upp frågan på föräldramöten. Jörgen Jonsson säger också att skolan lämnar vidare all information de har om festerna till fältarna och polisen. Polisen kommer dock inte att bevaka fredagens fest.

– När vi fick kännedom om festen så hade vi redan lagt vårt schema, säger Lisa Koblanck, kommunpolis.

Det är inte Palladium själva som arrangerar gymnasiefesten utan de hyr endast ut lokalen. De kommer med andra ord inte att ha någon alkoholförsäljning och därmed har de inget ansvar för berusade minderåriga. Jesper Björkman, en av ägarna, säger dock att de kommer ha sina egna vakter på plats och att de själva kommer vara där för att hålla lite uppsikt. Han säger att många nog tycker att det känns skönt att ha sina ungdomar inne i stan och inte i en lokal ute i skogen. Han räknar med att det kommer komma ungefär 250 personer på fredag och att det är ganska få jämfört med en vanlig välbesökt kväll på nattklubben.

– Vi får ta in 750 personer. Det kommer vara ganska glest i lokalen på fredag, då är det lätt att ha uppsikt och se om någon mår dåligt, säger Jesper Björkman.

På inbjudan till festen står det att arrangörerna inte ansvarar för minderårigas alkoholintag. Om Palladium hade haft egen alkoholförsäljning så hade de också ansvarat för att inga minderåriga fått köpa alkohol. Men eftersom de bara hyr ut lokalen har de inget ansvar för alkoholintaget. Lisa Koblanck på polisen säger att arrangören egentligen ska kontakta polisen för varje person under 18 som är berusad, eftersom någon då begått ett brott och langat alkohol. Men hon säger samtidigt att det vore ohållbart. Att helt svära sig fri från ansvar är dock inte så enkelt.

– De ska ha kontroll och ringa till oss eller till en förälder om det är någon som är alldeles för berusad och inte kan ta hand om sig. Det händer några gånger per år att minderåriga hamnar på barnmedicin på grund av alkoholförgiftning.

VT har sökt festarrangören som har avböjt att kommentera.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Lönn

Ämnen du kan följa