Operation kan ge bättre livskvalitet

När träning inte hjälper kan operation vara ett alternativ vid besvär med delade magmuskler.

Västerviks sjukhus

Västerviks sjukhus

Foto: Kristina Westring

Västerviks kommun2019-09-23 06:00

Vid en graviditet går magmusklerna isär för att ge plats åt barnet. Om musklerna efter förlossningen inte går tillbaka förblir musklerna delade, vilket drabbar cirka en tredjedel av kvinnorna. Tillståndet kallas rektusdiastas. Symtom är ländryggsbesvär och försämrad bålmuskelfunktion. Bålstabiliserande träning är rekommendationen, men det hjälper inte alla.

En ny studie visar att operation ger kvinnor som lider av delade magmuskler, där träning inte hjälpt, bättre livskvalitet. Det rapporterar Sveriges radio. Läkaren bakom studien, Anders Olsson, säger till radion att i princip alla som opererades fick betydligt bättre bålfunktion och minskade besvär med urininkontinens. 

Nationella riktlinjer är på gång och den nya studien kommer att vara vägledande.

Enligt Sveriges radio är det bara ett fåtal regioner i landet som beviljar den här typen av operation. 

Lena Arvidsson, basenhetschef för kvinnokliniken på Västerviks sjukhus, säger att det inte har remitterats någon till operation från dem. Hon har inte stött på någon som söker med det problemet på gynmottagningen.

– Men det finns inga principiella beslut att inte göra den här typen av operation, säger hon. 

Johan Svensson, basenhetschef vid kirurgkliniken på Västerviks sjukhus, säger att kunskapen att göra magmuskeloperation finns på sjukhuset, men att efterfrågan är liten.

– Mig veterligen har det inte gjorts på ett antal år. Med nya riktlinjer kommer vi att se över detta på regional nivå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!