Nybörjarkurs i argentinsk tango lockade

Under tisdagskvällen förvandlades IOGT-lokalen i centrala Västervik till ett sydamerikanskt dansgolv. Till tonerna av den eleganta tangomusiken fick ett 30-tal nybörjare lära sig grunderna i argentinsk tango.

15 januari 2019 21:31

– Det är en väldigt trevlig dans där man jobbar mycket med hållningen och balansen. Jag har dansat tango länge, men när jag började så fanns det inte här så vi fick åka till Oskarshamn. Men för 17 år sedan så startade vi här i Västervik, säger Helena Bergnehr, en av personerna bakom kursen.

Hon säger att tango är en social dans som passar för alla åldrar.

– Alla är välkomna till kurserna. I storstäderna så är det mycket ungdomar som testar, men det är inte lika vanligt här. Det skulle vara trevligt om fler unga skulle komma, fortsätter hon.

En av deltagare på kvällens nybörjarkurs är Börje Pettersson från Västervik. Han har tidigare dansat argentinsk tango men slutade för några år sedan.

– Så nu är det comeback kan man säga. Det är väldigt roligt att dansa överhuvudtaget, men det är något speciellt med tango och man kan alltid bli bättre, säger han.

Är man nervös såhär innan comebacken?

– Lite nervöst är det allt. Men alla är nybörjare och här finns ingen som pekar finger, säger han.

När dansen väl börjar får deltagarna först lära sig att gå i tangons eleganta grundsteg för känna in rytm och balans. Sedan delas dansarna in i par, eller i förare och följare som man säger på tangospråk. Med hjälp av den eleganta musiken gäller det då att hitta kontakten med sin partner.

– Man måste verkligen känna in varandra. I början brukar det svåraste vara balansen och att verkligen sträcka på kroppen, säger Helena Bergnehr.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Filip Gustafsson

Ämnen du kan följa