Nya turer kring båt på Skeppsbrokajen

Under många år har Aston legat förtöjd vid Skeppsbron i Västervik, till kommunens förtret. Nu är båten till salu och kan komma att flyttas.

Aston är 104 år gammal och har bland annat tjänat som isbrytare.

Aston är 104 år gammal och har bland annat tjänat som isbrytare.

Foto: Andreas Johansson

Västerviks kommun2019-10-16 06:01

Vi har skrivit om tvisten flera gånger förut, den är segdragen och Aston har legat still i tio år, sedan några år tillbaka på platsen vid Skeppsbron.

Kommunen vill ha bort båten, ägaren Tomas Dalqvist menar att han har rätt att ha den där. Enligt honom finns ett muntligt avtal med en nu avliden tjänsteman på kommunen som ger honom den rätten.

Man har haft förelägganden om att båten ska flyttas till Lucernaområdet i Västervik, på ägarens bekostnad. Med det blev inget av den saken. Tanken var också att kommunen skulle sälja båten, inte heller det blev det något av. Då var året 2016.

Under 2017 blev det till slut polissak. Kommunen ansåg att oljeläckage på platsen kom från båten, ägaren menade att det kunde komma från andra båtar. Ärendet lämnades över till Kustbevakningen i och med det. De i sin tur tog hjälp av polisen, en anmälan om miljöbrott upprättades.

Senaste turen i historien är att kommunen under våren 2019 begärde handräckning från Kronofogden, för att till slut få bort Aston. Tillstånd fick man, men det beslutet överklagades även det.

Enligt Christer Ramström, planerare på samhällsbyggnadsenheten, var man under våren i rätten och fick en så kallad tredskodom, det efter att Dalqvist inte dök upp i rätten. Han i sin tur menar att han inte blivit kallad. Man dömde till kommunens fördel.

Domen överklagades i sin tur och nu har Dalqvist tid på sig att inkomma med handlingar som styrker hans ståndpunkt i frågan. Än är det inte avgjort.

Båten har legat orörd så länge att det har börjat växa på den.
Båten har legat orörd så länge att det har börjat växa på den.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!