I Vänsterpartiets lokal fick hon under måndagseftermiddagen träffa anhöriga till de som drabbas av de nya, hårdare riktlinjerna för personlig assistans.

Maj Karlsson berättar att hon har jobbat med den här frågan i flera år, men att det är först på senare tid som hon har fått gehör för det hon pratat om.

– Det här är en lag, en av de största frihetsreformerna i vårt land, som slås sönder och varken den här regeringen, eller den förra har gjort någonting, säger hon.

Artikelbild

| Orolig. Rose Hägg (i mitten) oroar sig för sonens framtid om han blir av med sin personliga assistans. "Då får vi ta hem honom," säger Rose.

LSS var den reformen som gjorde det möjligt för människor med funktionsnedsättning att slippa institutionerna och kunna leva med sina familjer och sedan på egen hand.

Kostnaden för personlig assistans har sedan dess ökat och förra året kom en uppmaning från regeringen till Försäkringskassan att de skulle bidra till att bryta utvecklingen. Dessutom har flera domar i Högsta förvaltningsdomstolen gjort hårdare tolkning av lagen möjlig.

– Det är klart att en budgetpost med en kostnad på 30 miljarder kronor ser mycket ut. Men när det handlar om medborgerliga rättigheter tycker jag att det är helt irrelevant, säger Maj Karlsson.

– Det här är någonting som berör varenda människa i det här landet. Det är viktigt att vi kommer ihåg det.

En av de närvarande är Rose Hägg, som har en son med autism. Hon väntar just nu på ett besked om sonen kommer att få fortsatt assistans, eller om den kommer dras in.

– Det är något som kommer att vara livsavgörande för vår son. Antingen får han rätt till assistans, då är det 24 timmar om dygnet, eller också får han inget alls.

Hon beskriver känslan som att slås mot en cementvägg.

– Det känns som att min son inte är en önskvärd medborgare och det gör så ont.