Det är den 38:e gången Lions i Västervik arrangerar Luciafirande i staden, men den här gången kommer det se lite annorlunda ut. Det kommer inte att bli någon allmän omröstning, utan Lucias kommer att utses av gruppen själva, tillsammans med Lions Luciakommitté.

– Vi kommer att ha en röst var, och man får förstås inte rösta på sig själv, säger Berit Svanbom, som är en av kommittémedlemmarna.

Bland de sex tjejerna finns flera körsångare. Det här är bara deras andra träff, så de har inte hunnit sjunga så mycket tillsammans än, men de ställer ändå upp på att sjunga några av sångerna för ett videoklipp till Västerviks-Tidningen.

Artikelbild

| Luciakandidater. Moa Henriksson, Filippa Bäckström Linder, Alice Erlandsson, Tilde Nordqvist, Linnea Wignell och Alice Andersson, Västerviks Lucia 2017.

– Det låter bra. Mycket bra, säger Berit Svanbom.

Av de sex närvarande Luciakandidaterna har de flesta blivit anmälda av släktingar. Faktiskt alla utom en.

– Jag anmälde mig själv, berättar Linnea Wignell.

– Jag tyckte det verkade roligt och det är en fin grej.

Alice Erlandsson blev anmäld av sina två äldre systrar.

– De har själva varit med tidigare, så de anmälde mig utan att jag visste något, säger hon.

I Tilde Nordqvists fall var det mormor som tyckte hon skulle passa bra för Luciatåget och Filippa Bäckström Linder var det hennes mamma som anmälde.

– Hon vet att jag alltid älskat Lucia, säger Filippa.

Samma sak för Mia Henriksson, där det var mamma som anmälde.

Repertoaren kommer att bestå av klassiska Luciasånger, som När det lider mot jul och Stilla natt.

– Det är för att vi kommer gå mycket på äldreboenden och inom omsorgen. Så att de ska kunna sjunga med, det är det många som gör. Och det får man förstås, säger Berit Svanbom.

Luciakröningen kommer att hållas S:t Petri kyrka den 9 december och den 13 december är det dags för Luciatågets stora arbete. Tillsammans ska de besöka 28 ställen under dagen. Det kommer att bli arbetsamt, men alla är säkra på att det också blir väldigt roligt.

– Det roligaste ska bli att sjunga på äldreboenden, säger Moa Henriksson.

– Ja, jag tror att de uppskattar det väldigt mycket, håller Filippa Bäckström Linder med.

Och medan andra städer får lägga ner sitt luciafirande på grund av bristande i intresse hålls traditionen i Västervik fortfarande vid liv.

– Jag tror det har en viss betydelse att vi har så många ungdomskörer här, säger Berit Svanbom.