Larvdöd gav mindre honung

En sjukdom i bisamhället i början av sommaren ledde till få bin och lite honung. Nu har man tvingats att bränna kuporna, för att förhindra spridning.

11 september 2017 11:30

Jan-Olov Persson på Naturum i Västervik berättar att det verkligen inte blev något honungsår i år.

– Vid midsommar märkte vi att det inte stod rätt till i kuporna på Kulbacken, berättar han.

Det händer då och då att bisamhället i kupor drabbas av sjukdomar. Just den här gjorde så att larverna som skulle bli bin ruttnade, och kvar var bara ett segt slem.

– Vi har bränt kuporna nu, för att förhindra att det upprepas. I dagsläget vet jag inte om vi ska göra igen nästa år, eller om vi ska ta ett uppehåll. Jag vet inte om jag orkar ta ett omtag igen, säger Jan-Olov Persson.

Lite ljusning finns. Allt fler passar på att bygga så kallade bihotell i sina trädgårdar. Då kan de vildbina lättare lägga larver. Vildbin är så kallade solitärbin, de lever ensamma och ingår inte i ett bisamhälle. Däremot samlas de gärna i kollektiv.

– På det sättet kan alla hjälpa till. Man kan borra 13 centimeter djupa hål med en diameter på mellan 3 till 13 millimeter i en stock, eller ha bamburör eller något liknande.

I håligheterna lägger vildbina sina larver. Öppningen "murar" de igen. På så sätt vet man att det bor larver i hotellet.

– Ett annat tips till alla med trädgård är att lämna en plätt och låta det bli en naturlig äng där. Då gör man alla insekter som sprider pollen en tjänst.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Johansson

Ämnen du kan följa