Lagercrantz längtar till lugnet

David Lagercrantz, författaren som 2015 fortsatte Steig Larssons Millenniumserie, gästar Bokens afton i november i Västervik.

David Lagercrantz ser fram emot att komma till Västervik. Det är första gången han besöker vår stad.

David Lagercrantz ser fram emot att komma till Västervik. Det är första gången han besöker vår stad.

Foto: Anna-Lena Ahlström/pressbild

Västerviks kommun2019-10-15 20:00

Det är en lite krasslig David Lagercrantz som ringer upp på den avtalade intervjutiden. Det är i början av oktober och han är på mellanlandning hemma i Stockholm för att sedan åka vidare ut i Europa för att prata om boken “Hon som måste dö”. Den tredje i Steig Larssons Millenniumserie där David Lagercrantz står som författare. Turnén har pågått sedan slutet av augusti då boken kom ut.

– Det har varit ett vansinnigt tempo. Det har gått bra, men nu när jag kom hem blev jag sjuk, kände mig utsliten.

Enligt David Lagercrantz är Frankrike en stor marknad. Annars är det i den spanska världen och i USA som "Hon som måste dö" ser ut att få höga försäljningssiffror.

För fem år sedan stod det klart att David Lagercrantz skulle ta över efter Steig Larsson och fortsätta skriva om hackern Lisbeth Salander och journalisten Mikael Blomkvist. Medieintresset blev enormt och meningarna om huruvida detta var rätt eller fel gick isär.

– Det var ju en fruktansvärd kalabalik där i början. Jag hade en skräck över att misslyckas. Den skräcken drev mig och efter hand har jag haft mod att våga göra mer med karaktärerna, forma dem efter mitt eget huvud.

Att det har varit en försäljningssuccé är det ingen tvekan om. Enligt Nordstedts siffror har de två som David Lagercrantz skrivit: “Det som inte dödar oss” (2015) och “Mannen som sökte sin skugga” (2017), sålt i 14 miljoner exemplar världen över. Totalt har Millenniumseriens fem böcker hittills nått över 100 miljoner sålda exemplar. När Regeringens exportpris för kulturella och kreativa gärningar 2018 delades ut på Utrikesdepartementet den 2 oktober i år, gick priset till Norstedts Agency för just Millenniumserien. Delar ur motiveringen löd: “De litterära agenterna är en av de viktigaste aktörerna för att tillgängliggöra svenska författarskap på en internationell marknad. Bakom Millenniumfenomenet finns Norstedts Agency som möjliggjort den genom tiderna största skandinaviska litterära exportframgången.”

David Lagercrantz är journalist i grunden och har arbetat på bland annat Expressen. Han debuterade som författare 1997 med "Göran Kropp 8000+”, en bok om äventyraren Göran Kropp. David Lagercrantz genombrott kom i och med biografin om Zlatan Ibrahimovic "Jag är Zlatan” (2011).

Vad har de här fem åren med Millenniumserien betytt för ditt författarskap?

– Det har gjort gott för mig. Det var en risk, men risker är bra för kreativiteten. Med press och stora förväntningar kan jag koncentrera mig och jag skriver bättre. Jag har lärt mig genren och kommer att stanna i den.

David Lagercrantz har påbörjat ett eget bokprojekt med inspiration hämtat från Sherlock Holmes. Planen är att den första boken av tre ska ges ut hösten 2021.

– Nu längtar jag efter att komma in i den lugna rytmen, vara med familjen och  komma tillbaka till skrivandet.

Något som också ska bli klart 2021 är spelfilm av boken om Zlatan.

– När det gäller film måste man våga välja när manus ska skrivas. Fokus kommer att ligga på berättelsen fram till Zlatans succé. En "coming of age story”.

Hur ser din skrivprocess ut?

– Jag har svårt att komma igång. Jag gör mycket annat. Storyn har jag i huvudet och jag tänker att idéer som är bra det kommer jag att komma ihåg. Det går väldigt långsamt i början, sedan när det blir tydliga krav kommer jag igång. Men jag gillar inte att skriva fort. Skriva är att stryka. En riktig bra prosa är när allt onödigt är struket. Jag jobbar med tempo och rytm.

Ditt eget tempo är högt i och med den här lanseringsturnén. Hur återhämtar du dig?

– Jag tränar, springer sju till åtta kilometer varje morgon. Det är renande. Familjen är viktig för mig, herregud, vad skulle jag vara utan dem?

På Bokens afton i Västervik kommer David Lagercrantz vara i sällskap med Augustin Erba och Christian Unge.

I vilken riktning kommer samtalet ta tror du?

– Kanske vad man hämtar upp från sitt eget liv och vrider upp till fiktion. Hur man gräver där man står och vad det är som fastnar.

David Lagercrantz säger att han tycker om när samtalen inte är så styrda.

– Det är kul när det kommer in saker från sidan, som kanske inte har med ämnet att göra. Då spritter det till, när det blir spontant. När det är öppet och inte så låst. Det tycker jag om.

Vad ger det dig att träffa dina läsare?

– Åh, jag träffar så många. Det ger en oerhörd kraft att känna att jag når ut, men samtidigt är det hastiga möten, ibland hinner jag svara på några frågor.

Millenniumserien

Författaren och journalisten Steig Larsson (1954–2004) hade, innan han dog, färdigställt tre böcker i deckarserien Millennium. De var "Män som hatar kvinnor" (2005), "Flickan som lekte med elden" (2006) och "Luftslottet som sprängdes" (2007). 

David Lagercrantz fick uppdraget från förlaget Nordstedts att fortsätta. Han har skrivit "Det som inte dödar oss" (2015), "Mannen som sökte sin skugga" (2017) och i augusti i år kom "Hon som måste dö".   

Källa: Litteraturmagazinet och Nordstedts 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!