Nu på söndag får Västervik besök från Island. Det är bandet Spottarnir med frontpersonen Eggert Jóhannsson som kommer att spela Cornelis Vreeswijks visor på Kulbacken. Jóhannsson tog kontakt med svenska ambassaden på Island, där han fick prata med den före detta socialdemokratiske partiledaren Håkan Juholt, numera svensk ambassadör. De anordnade fyra spelkvällar i Reykjavik varpå Juholt kläckte idén att en turné i Sverige kanske kunde vara av intresse för gruppen. Jóhannsson hoppade omedelbart på tåget och nu är Västervik en av de sju svenska orter bandet besöker i sommar.

Håkan Juholt är optimistisk och exalterad inför den islänska gruppens Sverigeturné.

– Jag är så jätteglad för det här, säger han.

Han menar att Jóhannsson och bandet är den svenska visans ambassadörer på Island, och att de i Sveriges vishuvudstad Västervik får möta en vispublik som vet vad som är bra eller ej. Förutom visor sjunger bandet även blues och folkmusik.

– Eggert och bandet tillför den isländska nerven av vemod och sensualism till dessa svenska visor, menar Juholt, som skrattande berättar att han närmast fått rollen som Spottarnirs "road manager".

Som ambassadör jobbar Juholt med att främja relationen mellan Sverige och Island. Att representera Island på svensk mark ingår inte i ambassadörsjobbet, men Juholt menar ändå att det ligger ett värde i att föra de två folken mer samman genom just musik. Spottarnir spelar på Kulbacken 14 juli.