Invasion av möss i Västervik just nu

Det är inte bara vi människor som vill bo i ett varmt hus när kylan kommer. Även ovanligt många möss tar sig just nu in i våra hus.

Det är ovanligt mycket möss i år, och många av dem tar sig in i våra varma hus där de orsakar en hel del skador.

Det är ovanligt mycket möss i år, och många av dem tar sig in i våra varma hus där de orsakar en hel del skador.

Foto: Roger M Carlsson/Vimmerby Tidning

Västerviks kommun2019-11-21 09:24

Precis som människor föredrar möss ett varmt och skönt boende, och tillgång till mat. Denna höst finns det ovanligt mycket möss här i Småland. Som i stora mängder via hål kryper in i ditt hus.

– Det är riktigt mycket möss i år. Vi har inte haft så mycket sedan 2012, säger Kim Wiström, gruppchef på Anticimex i Västervik. 

Han har flera goda råd om hur du förhindrar de små skadedjuren att ta sig in:

–  I första hand ska man jobba förebyggande. För dem räcker det med ett hål på 5-6 millimeter i diameter. Därför måste man noga täta alla hål och genomföringar.

– Vegetation, vedtravar och annat skräp får inte finnas intill husgrunden. Försök att i stället skapa öppna ytor, som mössen alltid undviker, närmast husgrunden. Ställ fågelbord långt från huset, frön som ramlar ned därifrån är rena smörgåsbordet även för möss, säger Kim Wiström.

En mus kan ställa till skador som kan vara farliga för boende i huset. Den gnager sönder det mesta som kommer i dess väg.

– Det är inte ovanligt att de kommer in i väggarna och gnager på elkablar. De gnager på gummi och plast, enbart för att slipa sina tänder. Har de väl kommit in i huset återstår bara slagfällor, och i allra sista hand gift.

"Mus-åren" kommer i cykler. Levnadsförhållanden, tillgång på föda, konkurrens och väder är faktorer som spelar in.

– En stor population ett år innebär att det på grund av bland annat sjukdomar alltid blir mycket färre möss året efter. Naturen reglerar detta på egen hand.

Karta: Västervik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!