Ingen kursstart för undersköterskor på Komvux

Det börjar ingen ny undersköterskeutbildning på Komvux i Västervik den här terminen. Anledningen är lärarbrist.

15 augusti 2019 06:00

Utbildningen till undersköterska på Komvux i Västervik brukar dra igång två gånger på läsår, på hösten och våren. I år blir det ingen kursstart för de elever som valt att påbörja sin utbildning den här hösten. Anledningen är lärarbrist.

– Vi hade rekryterat en lärare som med kort varsel inte kunde påbörja sin anställning på grund av personliga skäl, säger Emma Sohlman som är rektor på Komvux.

Det korta varslet innebar att man inte hade tid att rekrytera en ny lärare innan terminsstarten.

De 20 elever som var antagna till utbildningen, de utgör en klass, har några alternativ att välja mellan. Antingen väntar de ett halvår och börjar i vår istället, eller så läser de på distans. Ytterligare ett alternativ är att istället börja studera i Vimmerby där Komvux köpt in platser till de som vill börja läsa den här hösten.

– Men har man några frågor är det bara att höra av sig till våra studievägledare så kan man prata om hur man ska göra, säger Emma Sohlman.

Den som vill även kan läsa några av kurserna på programmet i år, men inte alla.

Nu börjar rekryteringen av en ny lärare till våren 2020, då ska allt vara som vanligt igen, enligt Sohlman.

Utbildningen är på ett och ett halvt år. De som redan läser den, och ska påbörja sin andra eller tredje termin, kommer inte att påverkas av lärarbristen. Där rullar det på som vanligt.

– Och om tillräckligt många har läst i Vimmerby den här terminen exempelvis, alltså om det finns en efterfrågan, kan vi dra igång den andra terminen nästa termin här i Västervik.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Johansson

Ämnen du kan följa