Det blev en lugn avslutning på en politiskt tumultartad höst i Västervik.

När valen till kommunens alla nämnder och styrelser skulle hållas i kommunfullmäktige på måndagen gick först Harald Hjalmarsson (M) och sedan Johannes Regell (SV) upp i talarstolen.

Hjalmarsson meddelade att Westerviksalliansen med Moderaterna, Westervikspartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna inte kommer att utmana S-C-MP-koalitionen om ordförandeposterna.

Johannes Regell meddelade att Socialisterna inte kan stödja en Socialdemokratisk ledning. Partiet lägger ner sina röster. Beskedet säkrade dock i praktiken att S-C-MP kunde får ordförandeplatserna. Det betydde att det blir Dan Nilsson (S) som kommer att leda kommunen under de kommande fyra åren.

För att Nilsson skulle fällas hade det krävts att SV gått samman med Westerviksalliansen och SD och aktivt röstat på ett annat förslag.

LÄS MER: Vi rapporterade direkt från KF

Efteråt är Dan Nilsson återhållsam i kommentarerna.

– Det är naturligtvis roligt att få det här förtroendet, men det är också en stor utmaning. Det har tagit lång tid att få bitarna på plats, och vi har egentligen inte allt på plats än.

Vad menar du då?

– Vi är en koalition i minoritet som ska leda kommunen.

I tacktalet till fullmäktige konstaterade han att den politiska situationen är komplicerad. Kommunen kan inte ledas som förut, och de partier som regerar måste förankra sina förslag bättre.

Kommunfullmäktigemötet blev finalen på en dramatisk höst. Det parlamentariska läget är kanske ännu mer komplicerat i Västervik än på riksnivå, med inte mindre än tio partier i fullmäktige. I oktober meddelade den regerande koalitionen S, C och MP att de räknade med att fortsätta leda kommunen i minoritet. Men de åkte på ett förödmjukande bakslag när kommunfullmäktiges ordförande skulle väljas. Deras kandidat Gunnar Jansson (S) röstades ner till förmån för Sverker Thorén (L).

Sedan dess har koalitionen fått arbeta för att försäkra sig om att hitta tillräckligt stöd för sina nomineringar. Det var först förra fredagen som man kunde presentera en lösning med ett stöd från Vänsterpartiet, och där Socialisterna lade ner sina röster men genom valtekniskt samarbete med V kunde få plats i flera nämnder.

Inte ens då vågade Dan Nilsson ta ut segern i förskott. På tjänsterummet stod en tavla med motiv från hemtrakterna i Oxebo utanför Ankarsrum. Han ville inte sätta upp den förrän han var säker på att han fick behålla ordförandejobbet.

Efter måndagens val säger han:

– I eftermiddag, eller kanske imorgon ska tavlan sättas upp.