Hon öppnade butik – planerar julskyltning

Hasselö i Västerviks skärgård har bara 36 fasta invånare. Men det hindrar inte öns nyaste butik från att ordna julskyltning på första advent.

25 november 2017 08:00

I somras öppnade Ulrika ÅgrEhn butiken HannaNora i anslutning till sin bostad på Hasselö.

– Jag har alltid haft affär så det var klart att jag skulle ha det här också. Min man byggde affären åt mig, berättar Ulrika ÅgrEhn när hon tar emot i den lilla stugan som snickrats ihop av enbart återanvänt material.

Återbruk ligger i tiden och det är också tanken med affären. I HannaNora säljs främst begagnat från Ulrikas egen samling. Några få nyproducerade saker – som Ulrika förknippar med skärgårdsliv – finns också i butiken. Ulrika visar en samling bruna och svarta lädertofflor, Dockstaskor.

– Sådana här gick tanterna alltid omkring med här när jag var liten så dem förknippar jag speciellt med ön. Och skepparmössor, tillägger hon och visar ett dockhuvud från 1960-talet iklädd den klassiska huvudbonaden.

I butiken finns också egentillverkade saker. Som kuddar och lavendelpåsar sydda av gamla madrasser med klassiskt mönster. Och nyckelringar med koskinnsdetaljer.

– Jag tänker att det ska finnas mindre saker också så även barn kan handla, säger hon.

Även när inte Ulrika är på plats i butiken går det att kliva in och ta en titt. Och lägga en slant i bössan, eller swisha till Ulrika, om man hittar något man gillar. Lite vågat, kan tyckas, men Ulrika är inte särskilt oroad över besökarnas avsikter.

– Varför skulle någon stjäla något här? Det skulle vara värst för dem själva om någon upptäckte det.

Namnet på huset, HannaNora, är efter en kvinna med samma namn som bodde på Hasselö en gång i tiden.

– Det finns en udde som kallas Hannanoraudden, och det var där som HannaNora tog livet av sig 1852 och efterlämnade en ettåring. Det känns så tragiskt att hon hade ett så tungt liv att hon redan vid 27 års ålder kände att hon var tvungen att avsluta det. Att döpa affären efter henne känns som att ge henne upprättelse, säger Ulrika.

Huset är byggt för att kunna växla användningsområde vid behov. Bakom en vägg i butiken planerar Ulrika att driva musteri för att leverera goda alkoholfria drycker till öns kafé och restaurang. Och i vinter hoppas hon kunna få in en vävstol i stugan så att hon kan sitta och väva vid kaminen.

Samtidigt beskriver hon sig som en ombytlig person.

– Jag kanske tröttnar på det här någon gång, men då får HannaNora bli något annat. I värsta fall ett förråd, säger Ulrika.

Ulrika ÅgrEhn och hennes make Michael är fast boende på Hasselö sedan tre år tillbaka. Då flyttade de dit från Stockholm, efter att ha varit sommarboende på ön i många år.

– Någon gång måste man ta steget och när vi fick de funderingarna, då var det lika bra att flytta hit. Det är inte svårare än att man kan flytta härifrån igen om man inte trivs, säger Ulrika.

Ulrika åker fortfarande till Stockholm med regelbundna mellanrum. Tidigare jobbade hon som butikschef på Skansen, och hon är fortfarande involverad i ett projekt som hon och några kollegor startade, och som går ut på att återskapa mönster från klassiska folkdräkter, och trycka upp dessa på olika föremål.

Att fylla tiden som öbo är inga problem alls. På somrarna driver Ulrika och Michael ÅgrEhn restaurang Sjökanten ihop med Caroline Blomberg. Det gjorde de även innan de flyttade hit. De driver också kafét vid Hasselö sand, Sandkornet. Tillsammans med ett annat par, Crille och Anna-Pia Molander, har de hand om djurhållningen på Hasselö. Och vintertid ordnar de pub på restaurangen.

– Det brukar vara proppfullt. De som bor på ön kommer, förstås, och många sommar- och helgboende också. Att bo som en ö blir som att ingå i en community så jag tycker att det ska finnas året-runt-öppen verksamhet även här, säger Ulrika.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Marie Kerrolf

Ämnen du kan följa