Det är svårt att undvika att lite smått hänföras av blomsterprakten i staden så här års. Det är flera som hört av sig om det till tidningen.

Sensommaren är den tid då Ulla–Britta Stävmark Andersson får "facit" på om hennes planer gått i lås. Planeringen börjar nämligen långt innan.

– På sensommaren går jag runt och fotograferar hur det blev, för att se vilka växter som kan passa att använda någon annan gång. I oktober börjar jag att skissa med färgpennor, i november ska det vara klart och i december är det dags att beställa.

Artikelbild

| Just nu blommar det som bäst. I alla fall har sommarblommorna hunnit växa till sig. - Jag tänker ju på det, även på semestern. Om jag går förbi måste jag ju kika, konstaterar Stävmark Andersson.

Budgeten ligger på runt 300 000 kronor, plus skötseln.

Ulla-Britta Stävmark Andersson är stadsarkitekt och ärvde uppgiften när stadsträdgårdsmästaren, en titel som inte finns i kommunen längre, slutade.

– Det är jättekul, någon gång om året får jag höra av någon att man tycker om det vi gör, och det är skojigt så klart.

Hon är utbildad arkitekt, men har ett eget växtintresse med sig i bagaget.

Artikelbild

| Ulla-Britta Stävmark Andersson är inte landskapsarkitekt utan inriktad på byggnation. Det gör att hon tänker rumsligt, även när det gäller blommor.

– Det gör nog att jag tänker rumsligt, det gör alla arkitekter. Jag tänker golv, väggar och tak även med blommor. Hon pekar ut över Stadsparken i Västervik där vi genomför intervjun.

– Blommorna är golvet, buskarna väggarna och träden blir taken.

Artikelbild

| I år har blomstertobaken verkligen tagit fart, kanske lite mer än planerat till och med. - Vissa år växer det mer än vanligt, säger Ulla-Britta Stävmark Andersson.

På liknande sätt bygger hon upp sina arrangemang.

– Jag tänker färg, form och struktur. Men det svåra är att man aldrig vet hur det blir, ibland skäms man lite när det inte blev som man hoppats på.

Artikelbild

| Allt tar form på papper först, Ulla-Britta Stävmark Andersson ritar upp hur hon vill att det ska se ut. Sedan är det upp till frökatalogerna att leverera något som stämmer in. Inköpen görs via Peab i Norrköping.

–  Jag väljer ofta flera nyanser av samma färg. Bara rosa är trist, men tre nyanser av rosa är spännande.