Tandhygienisten Johanna Reuterving Smajic på Folktandvården tipsar om hur man kan göra tandborstningen roligare.

– Att borsta tänderna är förstås alltid viktigt, och under högtider, när man inte håller strikt på lördagsgodiset får man kanske kompensera med lite extra tandborstning, säger hon.

– Med små barn är det bra om de får ha en egen tandborste som de kan tugga på och lära sig att känna hur det känns i munnen och kanske borsta lite själv, och så borstar föräldern med en annan tandborste. Det gör att de känner sig delaktiga och det är jätteviktigt.

Artikelbild

| Stoppa en ny, rolig, tandborste i påskägget, tipsar tandhygienisten Johanna Reuterving Smajic. "Barn tycker det är roligt och då blir tandborstningen roligare."

Målet är att det ska vara roligt och att det ska bli en rutin att borsta tänderna varje dag.

För motvilliga barn finns appen Rocka munnen, som både har medryckande musik med text som beskriver exakt hur man ska göra för att borsta på bästa sätt och dessutom ett spel där man kan samla poäng och styla sitt eget rockband.

– De lite mindre barnen gillar musiken och för större barn blir spelet och tävlingsmomentet det som lockar, säger Johanna.

Hon påminner också om att barn behöver hjälp med tandborstningen ända upp i 12-årsåldern.

Artikelbild

| En gul tandborste till påsk kanske? Och så Folktandvårdens egna barntandkräm. En lagom stor tub att gömma under godiset i påskägget.

– Många föräldrar släpper borstningen väldigt tidigt och de har inte motoriken för att klara av det helt själva.

Karies har dessutom ökat markant. Ann Hultquist är tandläkare och klinikchef i Västervik. Hon forskar om barn och karies och berättar att bland treåringar har fem procent av barnen karies och bland sexåringar är siffran 25 procent.

Artikelbild

| Tandhygienisten Johanna Reuterving Smajic rekommenderar extra borstning under högtiderna.

– Det är en tillbakagång till hur det var för ungefär 14 år sedan, säger hon.