Händelsen utspelade sig i Västervik den 18 februari tidigare i år. En kvinna i 20-årsåldern stal två energidrycker till ett värde av 24 kronor i en mataffär. En anställd från butiken följde då efter och konfronterade kvinnan. Det visade sig att kvinnan dessförinnan varit på Systembolaget och stulit en vodkaflaska för 213 kronor.

Då dök en man i 25-årsåldern upp och gick till attack mot den butiksanställde. Mannen tog ett grepp om offrets huvud och, genom nacksving, fått mannen att falla till golvet.

Enligt domen medförde våldet smärta och ömhet, samt svullnad och hörselnedsättning på vänster öra för den drabbade.

I samband med händelsen uttalade mannen i 25-årsåldern hot och vid upprepade tillfällen har han sagt att han ska döda den anställde.

Mannen hjälpte sedan genom våld och hot sin fru, som var frihetsberövad i stunden, att ta sig loss. Därefter lämnade paret köpcentret.

Förutom misshandel döms mannen, till sitt nekande, även för olaga hot och främjande av flykt. Han döms även för grov olovlig körning och grovt rattfylleri som skedde under slutet av 2018. Påföljden blev fyra månaders fängelse. Mannen tvingas att betala ett skadestånd till offret på 12 000 kronor.

Kvinnan döms till ringa stöld med påföljden dagsböter på 2 000 kronor. Hon erkände stölden av energidryck men nekade att hon hade stulit vodkaflaskan.